Srednjoškolci u Srbiji skloni stereotipima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci u Srbiji skloni stereotipima

BEOGRAD -

Oko 40 odsto srednjoškolaca u Srbiji smatra da su pripadnici LGBT populacije bolesni, a oko 20 odsto misli da im nije mesto u njihovim školama i da "zaslužuju batine", rezultat je danas predstavljenog istraživanja koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među 630 srednjoškolaca u šest gradova Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zrenjaninu, Nišu i Novom Pazaru.

Autorka istraživanja, sociolog Marija Radoman istakla je da istraživanje ukazuje na oštre podele među srednjoškolcima, pošto ima onih ekstremno netolerantnih, ali i liberalnih.

"Oko 14 odsto srednjoškolaca smatra da istopolnim parovima treba omogućiti usvajanje dece, a 16,5 odsto podržava istopolne brakove", kazala je Radoman.

Istraživanje pokazuje i da 37 odsto ispitanika ima ekstremno šovinističke i rasističke stavove prema Romima, a jedna petina ispitanih smatra da su pripadnici romske populacije "mentalno manje sposobni da uče".

Oko 62 odsto srednjoškolaca bilo je svedok fizičkog nasilja, a da je žrtva nasilja priznalo je 13 odsto ispitanika.

Oko 60 procenata srednjoškolaca smatra da u Srbiji postoji problem porodičnog nasilja, 61 odsto bi takvo nasilje prijavilo.

Istraživanje ukazuje i na tradicionalno shvatanje porodice među srpskim srednjoškolcima, pošto 45 odsto njih smatra da muškarac treba da ima glavnu reč u porodici.

Oko 43 odsto srednjoškolaca smatra da žene u Srbiji treba više da rađaju "kako bi bili spašeni kao nacija", a oko 30 procenata ispitanika misli da žena može da bude potpuno ostvarena samo kao majka.

Predsednik Komisije za unapređenje bezbednosti u Beogradu Dejan Ranđić smatra da istraživanje ukazuje na probleme sa kojima će se Srbija suočavati u budućnosti, ali i na to da država nema jasan plan i program, kada je reč o edukaciji mladih i unapređenju sistema vrednosti.

"Rešenje je u edukaciji i širenju tolerancije među osnovcima i srednjoškolcima", kazao je Ranđić i dodao da pojedini političari u Srbiji svojim ponašanjem doprinose širenju netolerantnih stavova među mladima.

Direktor beogradske Kancelarije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić ukazao je da ovakva istraživanja mogu da pomognu u kreiranju politike i edukativnih programa koje će gradska Uprava u Beogradu pokrenuti.

Gimnazijalka i predstavnica omladinske mreže Helsinškog odbora za ljudska prava Dunja Nešović ukazala je da su za ovakve stavove srednjoškolaca zaslužni i nastavni sadržaji iz udžbenika za istoriju i geografiju, kao i način na koji pojedini profesori drže predavanja i promovišu svoje nacionalističke stavove.

"Potrebna je reforma obrazovnog sistema, kao i načina na koji se drže predavanja. Pojedini profesori u svojim predavanjima provlače nacionalističke stavove, kojima mogu uticati i na stavove učenika. Tako se širi verska i nacionalna netolerancija", navela je ona.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SREDNJOŠKOLCI U SRBIJI NE VOLE GEJEVE I ROME

Izvor: Kurir, 08.Nov.2011

BEOGRAD - Oko 40 odsto srednjoškolaca u Srbiji smatra da su pripadnici LGBT populacije bolesni, a oko 20 odsto misli da im nije mesto u njihovim školama i da "zaslužuju batine", rezultat je istraživanja koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava...Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna...

Nastavak na Kurir...

Skoro 37 odsto srednjošlolaca rasistički govori o Romima

Izvor: Politika, 08.Nov.2011

BEOGRAD – Skoro 37 odsto učenika srednjih škola, koji su učestvovali u istraživanju „Stavovi i vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji”, ima ekstremno šovinističke i rasističke stavove prema Romima, a svaki deseti podržava fizičko nasilje nad ženama, rečeno je danas na konferenciji...

Nastavak na Politika...

Srednjoškolci rasistički o Romima

Izvor: Studio B, 08.Nov.2011

Skoro 37 odsto učenika srednjih škola, koji su učestvovali u istraživanju "Stavovi i vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji", ima ekstremno šovinističke i rasističke stavove prema Romima...Svaki deseti srednjoškolac podržava fizičko nasilje nad ženama, rečeno je na konferenciji na...

Nastavak na Studio B...

Srednjoškolci u Srbiji skloni stereotipima

Izvor: Danas, 08.Nov.2011

Oko 40 odsto srednjoškolaca u Srbiji smatra da su pripadnici LGBT populacije bolesni, a oko 20 odsto misli da im nije mesto u njihovim školama i da „zaslužuju batine“, rezultat je istraživanja koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava. Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove...

Nastavak na Danas...

Srednjoškolci u Srbiji tukli bi Rome, žene, homoseksualce...

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2011, 00:27

BEOGRAD - Čak 36,7 odsto srednjoškolaca u Srbiji ima ekstremno šovinističke i rasističke stavove prema Romima, 27,8 odsto je homofobično, svaki drugi učenik smatra da je abortus grijeh, a čak 9 odsto da žena povremeno zaslužuje batine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.