Srbiji poruka ohrabrenja 10. XII

Izvor: B92, 07.Dec.2012, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji poruka ohrabrenja 10. XII

Brisel -- Ministri spoljnih poslova EU će na sastanku 10. decembra uputiti poruku ohrabrenja Srbiji u pogledu otvaranja pregovora o članstvu, javlja agencija Beta.

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak i utorak u Briselu svakako ukazati na dobre rezultate najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine, a tu je pre svega najvažniji dogovor o primeni sporazuma o upravljanju prelazima.

To je danas izjavio visoki zvaničnik Evropske komisije, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da se još ne može reći tačno šta će biti rečeno u zaključcima šefova diplomatija EU, jer zvaničnici evropske dvadesetsedmorice o tome još raspravljaju.

"Nema sumnje da je ostvaren važan napredak u dijalogu Beograd-Priština", dodao je ovaj zvaničnik i time odgovorio na pitanje da li će u zaključcima ministarskog zasedanja biti ukazano i na to da se Srbija približava onom ključnom uslovu o bitnom poboljšanju odnosa s Prištinom da bi dobila datum pregovora o članstvu u EU.

Visoka predstavnica Unije Ketrin Ešton će u ponedeljak šefove diplomatija EU izvestiti o poslednjem susretu srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija i o onom ključnom rezultatu o početku rada prelaza na Kosovu, kao i o postavljanju tzv. oficira za vezu pri delegacijama EU u Beogradu i Prištini.

U krugovima Evropske komisije se ukazuje na činjenicu da je do sada u dijalogu između Beograda i Prištine postignuto više važnih dogovora, počev od slobode kretanja, razmene katastara i matičnih knjiga, do carinskih pečata i regionalne saradnje.

Kako je objasnio visoki zvaničnik EU, šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice će u formatu Opšti poslovi u utorak zvanično usvojiti zaključke o Zapadnom Balkanu, posebno o izgledima Srbije da dobije datum pregovora o članstvu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poruka ohrabrenja za Srbiju 10. decembra

Izvor: Beta, 07.Dec.2012

BRISEL/BEOGRAD, 7. decembra 2012. (Beta) - Ministri spoljnih poslova EU će na sastanku 10. decembra uputiti poruku ohrabrenja Srbiji u pogledu otvaranja pregovora o članstvu, piše u petak briselski portal EurA.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.