Srbija u misijama EU

Izvor: RTS, 15.Okt.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u misijama EU

Beograd spreman da pristupi odbrambeno-bezbednosnoj politici EU i da od naredne godine učestvuje u misijama pod pokroviteljstvom Unije, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je, tokom razgovora koje je ovih dana imao u Briselu, izrazio jasnu spremnost Srbije da u budućnosti učestvuje u mirovnim misijama pod pokroviteljstvom Evropske unije, što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će značajno doprineti evropskim integracijama zemlje.

"Pokazali smo jasnu želju da Srbija pristupi odbrambeno-bezbednosnoj politici EU i da od naredne godine učestvujemo i u misijama pod pokroviteljstvom Unije. To će biti prvi put da Srbija učestvuje u nekim misijama van UN", rekao je Šutanovac u Briselu.

Ministar odbrane je istakao da će to, značajno pomoći integracijama, jer su danas najveći izazovi i pretnje upravo u ovakvim misijama i sve države koje u njima učestvuju izuzetno cene ovakvu vrstu aktivnosti.

Šutanovac je rekao i da je tokom razgovora u Briselu, među kojima je kao najznačajniji ocenio susret sa generalnim direktorom Generalnog sekretarijata Saveta EU za spoljna i političko-vojna pitanja Robertom Kuperom, svoje sagovornike upoznao sa činjenicom da Srbija završava sa procesom potpune profesionalizacije vojske, što je "najveća društvena reforma" koju je Beograd preduzeo.

Neophodan dijalog Beograda i Prištine

Tokom razgovora, ministar je insistirao i na tome da dijalog između Beograda i Prištine započne što je pre moguće i da se počne sa "rešavanjem malih, svakodnevnih pitanja".

"Na taj način ćemo pomoći ljudima da im život bude stabilniji i bezbedniji. Nadamo se da će Priština imati kapacitet i uključiti se u dijalog što je moguće pre. Ne mislimo da su izbori opravdanje da se razgovori o, na primer, telekomunikacijama odlažu", rekao je Šutanovac.

Komentarišući negativan stav Holandije po pitanju prosleđivanja aplikacije Srbije na predstojećem sastanku ministara 25. oktobra u Luksemburgu, Šutanovac je rekao da jeste činjenica da je problem saradnje sa Haškim tribunalom još uvek nerešen, ali da Srbija zaista čini "maksimum i da sarađujemo u meri u kojoj je to moguće".

"Imam utisak da postoji opšta želja da Srbija nastavi na svom putu integracija, ali da Holandija želi da zadrži svoj principijalan stav instistiranja na tome da Srbija okonča svoju saradnju sa Haškim tribunalom", rekao je Šutanovac.

Ministar je istakao da je konačna politička odluka da se to završi i da je sada samo pitanje dana: "Ja to posmatram sa tehničkog aspekta situacije na terenu, a ne sa političkog kao što to Holandija čini".

"Naše službe zaista maksimalno odgovorno pristupaju tom poslu i rade najbolje što mogu. Ja se nadam da ćemo mi taj posao konačno završiti i staviti tačku na jednu stvar koja muči sve građane Srbije", dodao je ministar.

Srbija pokazala zrelost 

Ministar je izrazio i veliko zadovoljstvo činjenicom da je parlamentarna grupa "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, sa čijim članovima se u četvrtak sastao, izdala saopštenje u kojem osuđuje nasilje koje se dogodilo proteklih dana u Beogradu i Đenovi, ali ukazuje da je to stvar koja se dešavala i u drugim evropskim gradovima.

"Niko od njih nije rekao da je skandal to što se desilo, nego da je to stvar koja se ponavljala u prošlosti u gotovo svim evropskim državama i da će biti skandalozno ako pravosudni organi ne budu adekvatno reagovali", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je dodao i da je Srbija pokazala određenu zrelost organizovanjem Parade ponosa i dodao da je snažna podrška upućena organima reda koji su bili suzdržani i nisu uzvratili istom merom na nasilje.

Ministar odbrane je dodao da je to i razlog zbog kojeg je bilo stotinu povređenih policajaca i da bi policija u budućnosti u ovakvim slučajevima trebalo "oštrije da reaguje".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nasilja svuda ima, skandal je ako država ćuti

Izvor: Deutsche Welle, 15.Okt.2010

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac u Briselu je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o integracijama Srbije, učešću srpskih snaga u mirovnim misijama, ali i nasilju na ulicama Beograda i Đenove.

Nastavak na Deutsche Welle...

Šutanovac: Dijalog s Prištinom što pre

Izvor: Vesti-online.com, 15.Okt.2010

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije (EU), generalom Hakanom Sirenom, da je stekao utisak da se željno očekuje trenutak kada će Srbija doneti odluku da se pojavi u mirovnim misijama pod okriljem EU...Šutanovac...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šutanovac: Srbija treba da napravi politički iskorak ka EU

Izvor: EMportal, 16.Okt.2010, 11:33

Ministar odbrane Srbija Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija treba da napravi snažan politički iskorak prema EU i da ga je to motivisalo da pokrene inicijativu da srpski vojnici učestvuju u njenim mirovnim misijama u svetu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.