Srbija, Španija i EU o rezoluciji

Izvor: RTS, 02.Sep.2010, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, Španija i EU o rezoluciji

Španija sa Srbijom i partnerima iz EU radi na izmenama rezolucije o Kosovu i Metohiji, koju je Srbija podnela GS UN, rekao britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort. Osnovni problem teksta rezolucije je što nije prethodno usaglašen sa Unijom.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da Španija sa Srbijom i partnerima iz Evropske unije radi na usaglašavanju teksta rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Kosovu za Generalnu skupštinu UN.

Španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja izjavio je da njegova zemlja nije pripremila nikakav novi nacrt rezolucije o Kosovu, već da sa evropskim partnerima radi na "pronalaženju zadovoljavajućeg rešenja".

"Svi prijatelji Srbije i partneri u EU i naši srpski prijatelji i vlasti rade u cilju pronalaženja rešenja koje je zadovoljavajuće za sve strane. Svakako Španija doprinosi tome", rekao ja ambasador Španije agenciji Beta, komentarišući pisanje pojedinih medija.

"Španija radi sa Srbijom i evropskim partnerima i pokušava da postigne kompromis i pronađe način da se reši problem", rekao je Vordsvort na pitanje novinara o predlogu rezolucije koji priprema Španija.

Vordsvort je naveo da je osnovni problem to što nacrt rezolucije koji je Srbija podnela nije u potpunosti prethodno usaglašen sa EU.

"Najbolji pristup bio bi da se povuče postojeći nacrt i da se krene od onoga o čemu možemo da se složimo", rekao je Vordsvort novinarima na skupu o nacrtu medijske strategije.

Vordsvort je napomenuo da šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, koji je ove nedelje posetio Beograd, nije Srbiji postavio rok za povlačenje te rezolucije, ali je podsetio da je rasprava u Generlanoj skupštini UN zakazana za 9. septembar, pa nema još mnogo vremena za razgovore.

Traženje kompromisa

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se narednih dana sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, saznaje RTS.

Datum susreta još nije preciziran, a pretpostavlja se da će teme razgovora biti evropska budućnost Srbije i Kosovo.

Državni vrh Srbije u više navrata izrazio je spremnost na kompromis sa EU o rezoluciji, ali ne iznad nacionalnih interesa.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da su ruske diplomate spremne da pruže dodatnu pomoć Srbiji povodom predloga Rezolucije o Kosovu.

Ruska delegacija i delegacije drugih država članica Ujedinjenih nacija, učestvuju u konsultacijama u vezi s predstojećim razmatranjem srpskog nacrta rezolucije na zasedanju Generalne skupštine u Njujorku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva nudi pomoć, Španci bi do kompromisa

Izvor: Mondo, 02.Sep.2010

Ruske diplomate, povodom srpske rezolucije o Kosovu podnete UN, spremne da pruže "dodatnu pomoć". Španija radi sa Srbijom na postizanju kompromisa oko rezolucije, kaže britanski ambasador. Španci demantuju da su napisali alternativni tekst.

Nastavak na Mondo...

Srbija i EU o rezoluciji

Izvor: RTV Pink, 02.Sep.2010

. . . Španija sa Srbijom i partnerima iz EU radi na izmenama rezolucije o Kosovu i Metohiji, koju je Srbija podnela GS UN, rekao britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort. Osnovni problem teksta rezolucije je što nije prethodno usaglašen sa Unijom.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.