Skupština o udruženjima

Izvor: RTS, 18.Jun.2009, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o udruženjima

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o Predlogu zakona o udruženjima. Nastavak rada predviđen za 23. jun. Počela javna rasprava o izradi zakona o Skupštini. Radno i za vreme Univerzijade, potvrdila za RTS predsednica Skupštine.

Skupština Srbije završila je pretres u pojedinostima Predloga zakona o udruženjima, kojim će prvi put celovito biti uređeni položaj i delovanje domaćih i stranih udruženja na teritoriji Srbije. Raspravom u pojedinostima na Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakona o komunalnoj policiji, predviđenom za 23. jun, poslanici će nastaviti osmu vanrednu sednicu koja je počela 9. juna. 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je, gostujući u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije, istakla da bi bilo dobro da zakon o Skupštini i Poslovniku bide usvojen do jeseni, ne samo zbog ustavne obaveze, već i zbog toga što bi se onda primenom nekih odredbi omogućio efikasniji rad parlamenta.

Prema planu dinamike rada naredni dani biće posvećeni javnoj raspravi o nacrtu zakona o Skupštini, a planirano je i održavanje velikog broja sednica skupštinskih odbora, rekla je predsednica parlamenta.

"Rad Skupštine ne čine samo plenarne sednice, ali biće i toga i za vreme Univerzijade. Ima onih kojima ne odgovara rad bez TV prenosa, ali javnost u radu može da se obezbedi i na druge načine", objesnila je Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, Statut Vojvodine biće stavljen na dnevni red nakon što Vlada u parlament pošalje Predlog zakona o nadležnostima Pokrajine. Statut Vojvodine, kao niži zakonski akt mora biti usaglašen i sa Ustavom i sa Zakonom o nadležnostima, a parlament o njemu daje samo saglasnost.

Pred Narodnom skupštinom Predlog zakona o nadležnosti i Statut Vojvodine naći će se istog dana, to jest na istoj sednici će se raspravljati o njima, rekla je predsednica Skupštine.

Slavica Đukić-Dejanović upoznala je predsednika Ustavnog suda Rusije Valerija Zorkina sa zakonodavnom aktivnošću parlamenta i ocenila da težnja Srbije ka članstvu u EU nije u koliziji sa težnjom za jačanje odnosa sa tom zemljom.

Najavila je da će u narednom periodu Skupština Srbije i ruska Duma potpisati sporazum o saradnji radnih tela.

"Naše zemlje imaju mlade demokratije, u kojima proces reformi još uvek traje, tako da razmena iskustava predstavlja važan vid saradnje", ocenio je Zorkin.

Javno glasanje za podršku kandidaturi Đavolje varoši za "Sedam svetskih čuda prirode" organizovano je u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Glasanje je otvorila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, a odmah su elektronskim putem glasali i poslanici Vladan Batić (DHSS), Lidija Vukićević (SRS) i Dragan Marković (JS).

Ostali poslanici Skupštine Srbije moći će tokom dana da daju glas za podršku da se ovaj prirodni fenomen nađe na listi novih svetskih čuda.

Prirodni fenomen Đavlja varoš zvanično je na listi kandidata za Sedam svetskih čuda prirode kao jedini predstavnik Srbije.

Lokalitet Đavolja varoš je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. je Uredbom Vlade Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzuetnog značaja kao Spomenik prirode.

Ukupno je zaštićeno 67 hektara površine, a poslednje javno glasanje organizovano je u centru Beograda prošle nedelje.

U srpskom parlamentu počela je i dvodnevna javna rasprava o temama značajnim za reformu Skupštine.

Predlog zakona o Skupštini do jeseni

Cilj je da se pokrene rad na nacrtu zakona o Skupštini i Poslovniku, čiji predlozi će biti pripremljeni za jesen.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je parlament ozbiljno pristupio izradi zakona o Skupštini i novog poslovnika, a da je javna rasprava, koja je organizovana tim povodom, korak dalje u razvoju zakonodavne aktivnosti i parlamentarne demokratije.

Đukić-Dejanović je, na početku javne rasprave istakla da rad na zakonima smatra posebno važnim i suštinski reformskim.  

Učesnici skupa poručili su da treba vratiti poverenje građana u Skupštinu i da je zbog toga važno da poslanici budu nezavisni, a ne pod blanko ostavkama, te da zakonom treba da se pojača autonomija parlamenta, saradnja sa civilnim društvom i javnost u radu.

Među učesnicima javne rasprave su i nekadašnji predsednici parlamenta Dragan Tomić i Slobodan Unković, brojni poslanici i predstavnici stranaka i nevladinih organizacija, profesori Fakulteta političkih nauka, predstavnici međunarodnih organizacija i medija.

Predsednica Skupštine je podsetila da je parlament od konstituisanja 11. juna 2008. do 10. juna 2009. godine doneo 162 zakona i 64 druga akta.

Prvi Zakon o Skupštini donet je 1858. godine i bio je temelj demokratije, a parlament se vek i po posle toga nalazi u situaciji koja iziskuje novi zakon o Skupštini, objasnila je Đukić-Dejanović.

Vratiti poverenje u Skupštinu 

Učesnici debate su naveli i da nema dovoljne komunikacije građana i parlamenta i da bi skupštinski sajt trebalo da bude dosta interaktivniji, ali su ukazali i na potrebu aktivnije uloge skupštinskih odbora u donošenju zakona.

Ukazano je i na potrebu uvođenja posebnog parlamentarnog kanala, radi rešavanja problema koji su u vezi sa transparentnošću rada Skupštine.

Za sutra je predviđena rasprava o položaju, pravima i obavezama poslanika i o organizacionim pitanjima.

Docent Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović je kao ključno istakao vraćanje poverenja građana u parlament, bolju saradnju parlamenta sa nezavisnim regulatornim telima i otvorenu saradnju sa civilnim društvom.

Ukazao je i na značaj automonije poslanika, jer se, kako je objasnio, bez toga parlamentarizam obesmišljava. Kritikovao je to što se u parlamentu zakoni često donose bez adekvatne javne rasprave, što nema planiranja zakonodavne aktivnosti i finansijskih projekcija.

Učesnici javne rasprave su istakli da je finansijska autonomija vrlo bitna, jer to omogućava da parlament .

Parlament će efikasno kontrolisati Vladu, postizati svoje ciljeve, biti nezavisan, stabilan i efikasant tek kada bude samostalno raspolagao svojim budžetom, naglašeno je tokom rasprave.

Revizor iz Slovenije Zdenka Vidovič je rekla da Skupština Srbije nema utvrđenu finansijsku i svojinsku autonomiju, da je u statusnom, organizacionom, finansijskom i imovinskom smislu složena i specifična i da sistem upravljanja resursima kojima raspolaže nije u potrebnoj meri zaokružen.

Na ulogu medija u ostvarivanju parlamentarne prakse ukazao je Dejan Milenković (FPN) navodeći da se javnost u radu parlamenta ne obezbeđuje samo putem medija, već i na druge načine.

Predlog zakona o udruženjima

Tokom rasprave u pojedinostima o Predlogu zakona o udruženjima, poslanici opozicionih stranaka zatražili su da se poveća broj osoba koje mogu osnovati udruženje.

Predloženim rešenjima predviđa se mogućnost rada udruženja i u slučaju da nije registrovano. Udruženja će, u slučaju usvajanja Predloga zakona, moći da osnuju tri pravna ili fizička lica. 

Poslanici Srpske radikalne stranke zatražili su u popodnevnom delu rasprave da se iz Predloga zakona o udruženjima brišu sve odredbe koje se odnose na strana udruženja.

Radikali su istakli da strana udruženja ne treba da budu predmet zakona o udruženjima koji je, kako su ocenili, loš i ostavlja mogućnost zloupotreba.

Radikali su negodovali i zbog zakonskih odredbi koje omogućavaju maloletnicima od 14 godina da osnuju udruženja, tražeći da se to pravo zakonom omogući samo punoletnim osobama.

Ivan Andrić iz LDP-a predložio je da registar udruženja vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a ne, kako je zakonom predviđeno, Agencija za privredne registre.

Resorni ministar Milan Marković objasnio je da je Agencija za privredne registre za to tehnički bolje opremljena i da će u perspektivi biti specijalizovana da uslužno vodi razne vrste registara državnim organima.

Na ovaj zakonski predlog podneto je 165 amandmana, od kojih je Vlada prihvatila dva.

Na dnevnom redu sednice je i razmatranje amandmana podnetih na predloge zakona o komunalnoj policiji i elektronskom dokumentu.  

Poslanička pitanja 

Poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja i traže obaveštenja.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović pitao je kada će država više povesti računa o interesima seljaka i zatražio odgovor od Ministarstva poljoprivrede o sredstvima za seljake kako bi ih zaštitili od "pljačke tajkuna".

Poslanica DSS Milica Vojić-Marković tražila je odgovor na pitanje o primeni Zakona o bezbednosti hrane koji je stupio na snagu istog dana kada je usvojen, navodeći da je bilo ekcesnih situacija i da su različite namirnice ulazile u Srbiju bez kontrole.

Zlata Đerić iz Nove Srbije tražila je obaveštenje od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića o promovisanju Nacionalnog programa protiv raka u Srbiji. 

Upitala je koliko se istraživačkih projekata finansira sredstvima iz te kampanje, koliko je dece obolelo od malignih bolesti i ko snabdeva citostaticima institucije u kojima se deca leče.

Poslanik DHSS Vladan Batić zatražio je da se ispita rad Agencije za privatizacije nakon ostavke direktorke Vesne Džinić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okončana rasprava o osiguranju u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2009, 21:55

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas razmatranje amandmana na Predlog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a rad će nastaviti sutra raspravom u pojedinostima o Predlogu zakona o udruženjima...Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je stvarni cilj Predloga zakona o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Parlament nastavio rad

Izvor: RTV Pink, 18.Jun.2009

. . . Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu na kojoj treba da razmatraju amandmane na Predlog zakona o uduženjima, kojim će prvi put celovito biti uređeni položaj i delovanje domaćih i stranih udruženja na teritoriji Srbije. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.