Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2009, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana rasprava o osiguranju u saobraćaju

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas razmatranje amandmana na Predlog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a rad će nastaviti sutra raspravom u pojedinostima o Predlogu zakona o udruženjima.

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je stvarni cilj Predloga zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju zaštita osiguravajućih društava, a ne osiguranika.

Opozicija: Skandalozno!

Na predloženi akt o obaveznom osiguranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saobraćaju najviše zamerki su izneli poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Demnokratske stranke Srbije (DSS), Naše Srbije (NS) i poslanička grupa "Napred Srbijo"

Kritičari su tvrdili da su rešenja u predloženom zakonu loša i konfuzna, a radikali su posebno zamerili osnivanje Garantnog fonda i troškove koje će to iziskivati.

Poslanici DSS nazvali su predloženi zakon "skandaloznim" za koji ne mogu glasati, navodeći, pored ostalog, i to što će skoro 40 zakonskih odredbi biti primenjeno tek za dve, tri godine ili posle ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Vlada: Veća zaštita oštećenih lica u saobraćaju

Ministar finansija Diana Dragutinović je zaključujući raspravu ocenila da je novi zakon mnogo bolji od postojećeg i da ova oblast zaslužuje da bude regulisana posebnim zakonom.

Ministarka Dragutinovic je istakla da će biti dovoljno vremena za prilagođavanje osiguravajućih društava i njihovu veću odgovnost, kao i da je zakon pravljen na osnovu iskustva i znanja zemalja u EU, a u interesu osiguranika i oštećenih lica.

U obrazloženju je Vlada navela da Predlog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju treba da podigne kvalitet obavljanja delatnosti obaveznog osiguranja u saobraćaju, u skladu sa standardima koji važe u EU, i da obezbedi funkcionisanje tog akta u interesu osiguranika i drugih oštećenih lica.

Razlog za donošenje zakona je veća zaštita oštećenih lica u saobraćaju, kao i zaštita finansijskog i socijalnog položaja osiguranika, ali i obezbeđivanje većeg stepena stabilnosti i discipline u izvršavanju obaveza društava za osiguranje utvrđenih zakonom i preuzetih ugovorom o osiguranju, navedeno je takođe u obrazloženju Vlade.

Ranije danas u Skupštini je završeno razmatranje amandmana na predlog za izmenu zakona o investicionim fondovima.

Ostalo je da poslanici razmotre amandmane na još tri zakonska predloga - o udruženjima, o komunalnoj policiji i o elektronskom dokumentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.