Sabor razrešio Filareta uprkos pritiscima političara

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor razrešio Filareta uprkos pritiscima političara

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ipak je danas razrešio dužnosti episkopa mileševskog Filareta, rekao je izvor iz SPC.

Prema njegovim rečima, na predlog patrijarha Irineja, vladike SPC sinoć nisu glasale o razrešenju episkopa Filareta, već je odlučeno da mu se da još godinu dana da ispravi određene nepravilnosti u finansijskom poslovanju eparhije. Međutim, jutros je veća grupa episkopa zatražila da se ipak glasa o poverenju vladiki mileševskom pa je on smenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tesnom većinom glasova.

Vladika Filaret je u svojoj odbrani na Saboru izneo da je "samo kasnio sa određenim uplatama i da to nije veliki finansijski prestup".

Sabor SPC je ranije ove nedelje razrešio dužnosti i episkopa kanadskog Georgija, a njihovo razrešenje ranije je zatražio Sinod SPC kojim predsedava patrijarh Irinej.

Poražena grupa oko episkopa bačkog Irineja

Filaret je razrešen upravljanja eparhijom glasanjem 19 prema 17. Do preokreta je došlo nakon jučerašnjeg pritiska državnih funkcionera da mu se 'progleda kroz prste'. Za to su se založili šef SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, piše Blic.

Kako navodi list, smenom Filareta poražena je i grupa vladika okupljenih oko episkopa bačkog Irineja, a koja je na Sabor 14. maja došla sa peticijom da se ne razrešavaju vladike kanadski i mileševki. Iza ovog zahteva episkopa bačkog na kome je bio 21 potpis zapravo je bio pokušaj puča u SPC jer je peticija prvenstveno trebalo da obori predlog crkvene Vlade – Sinoda o smenama, a time i odluke patrijarha Irineja.

Prvi poraz grupe oko episkopa bačkog bila je smena vladike kanadskog Georgija kada su preglasani sa 21 glasom.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.