SAD traži saradnju zbog Snoudena

Izvor: B92, 23.Jun.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traži saradnju zbog Snoudena

Vašington -- SAD će tražiti saradnju zemalja u koje bi Edvard Snouden pokušao da ode, saopštilo je ministarstvo pravosuđa SAD.

Naime, Vašington od Hongkonga dobio informaciju da je bivši saradnik CIA-e napustio taj grad i otišao u "treću državu".

"Mi ćemo nastaviti da razgovaramo o tom pitanju sa Hongkongom i nastavićemo relevantnu saradnju sa vlastima drugih zemalja u koje Snouden možda pokušava da otputuje", rekla je u saopštenju predstavnica američkog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nanda Čajtr.

SAD su juče kontaktirale vlasti Hong Konga tražeći njegovo izručenje, rekla je Čajtr, a preneo Rojters.

Hong Kong je danas dozvolio Snoudenu da napusti zemlju i ode u treću državu. Prema izvoru ruske avio kompanije "Aeroflot", Snouden je stigao u Moskvu a zatim namerava da otputuje u Venecuelu preko Kube.

Predsednik američkog Obaveštajnog komiteta Majk Rodžers, republikanac iz Mičigena, rekao je danas za televiziju NBC da su i Kuba i Venecuela zemlje koje nisu prijateljski raspoložene prema SAD i da američka vlada mora da iscrpi sve zakonske mogućnosti da Snoudena vrati u SAD.

"Kada vidite šta on govori i želi, i kakvi su njegovi postupci, to prkosi svakog logici", rekao je Rodžers i ponovio da je odavanjem informacije o tajnom programu nadgledanja američke vlade, Snouden ugrozio nacionalnu bezbednost SAD.

Hongkonške vlasti saopštile su da od SAD nisu dobile adekvatne informacije da bi mogle da objave nalog za hapšenje Snoudena.

Snouden nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji, izjavio je ranije danas agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

Američko federalno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv Snoudena zbog špijunaže i odavanja tajnih dokumenata.

Snouden se tereti za krađu, nedozvoljeno korišćenje informacija vezanih za nacionalnu bezbednost i samovoljno davanje poverljivih informacija neovlašćenim licima, a sve se odnosi na njegov javni istup u kome je otkrio da NSA prati celokupnu internet komunikaciju građana SAD sa ljudima u drugim zemljama.

Prema navodima pravnika, za ta dela preti kazna do 10 godina zatvora.

Snouden će biti deveta osoba u istoriji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano za vreme administracije predsednika Baraka Obame.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vašington traži sardanju zbog Snoudena

Izvor: Akter, 23.Jun.2013

Vašington će tražiti saradnju zemalja u koje bi Edvard Snouden pokušao da ode, saopštilo je ministarstvo pravosuđa SAD

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.