Rukometaši Srbije izgubili od Švedske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukometaši Srbije izgubili od Švedske

MALME -

U utakmici prvog kola druge grupe razigravanja na 22. šampionatu sveta za rukometaše, koji se od 13. do 30. januara održava u Švedskoj, reprezentacija Srbije izgubila je večeras u Malmeu od selekcije domaćina sa 28:24 (12:13).

Meč je odigran u dvorani "Arena" pred 13.000 gledalaca, a sudili su Abrahamsen i Kristijansen (Norveška).

U drugom kolu Srbija se sutra sastaje sa državnim timom Poljske, a taj meč je na programu od 20.15 časova u Lundu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Srbija: Šešum 3, Vujin 8 (3), Nikčević 4, Ćurković, Toskić 1, Stanić, Ilić 5, Bojinović, Marković, Marjanac, Prodanović, Stojković 3, Rnić, Vilovski, Vučković, Stanković.

Švedska: Matijas Anderson , Gustafson, Kim Anderson 2, Kalman 1, Jernemir, Lenartson, Ekberg 6 (3), Doder 2, Arenijus 2, Larholm 4, Karlen 5, Karlson, Sjelstrand, Larson, Peterson, Ekdal 6.

Sedmerci: Srbija 3 (3), Švedska 5 (4).

Isključenja: Srbija 10, Švedska 8 minuta.

"Tanke" šanse za polufinale

Već na startu drugre faze takmičenja na Mondijalu u Švedskoj najbolji srpski rukometaši su šanse da se plasiraju u polufinale sveli na domen teorije.

Izabranici selektora Veselina Vukovića imali su snage da se ravnopravno nose sa fizički veoma dobro pripremljenim Skandinavcima od polovine drugog poluvremena. Posle toga nestalo je žestoke borbe po celom terenu, a Šveđani su koristeći umor "belih orlova" lako prokrčili put do izuzetno značajne pobede.

Večerašnji meč nikako nije bio kvalitetna rukometna predstava. Bila je to veoma spora utakmica u kojoj su oba rivala forsirala istu zonu 6-0 u odbrani, dok su se juriši na gol protivnika sveli na duge i monotone pozicione napade.

Prvo poluvreme pripalo je selekciji Srbije. Pokazalo se da su naši igrači pravilno procenili da imaju adute kojim se može napasti švedska zona. Raspoloženi bekovi Marko Vujin i Momir Ilić razornim šutevima rešetali su mrežu "tri krune", ali su i Šveđani uzvraćali konstantno ostajući u igri.

Nastavak meča, međutim, doneo je sasvim drugačiji odnos snaga. Reprezentacija domaćina na početku drugog dela igre imala je pomoć norveških arbitara, pošto je srpski državni tim u prvih deset minuta stalno imao igrača manje na terenu.

Velika požrtvovanost, koju su srpski rukometaši ispoljili u trenucima kada je trebalo parirati brojčano nadmoćnijim protivnicima, dosta je istrošila Vukovićeve pulene što je posebno došlo do izražaja u finišu meča.

Zahvaljujući izuzetnoj borbenosti "belih orlova" Šveđani nisu sve do sredine drugog poluvremena uspeli da se rezultatski odlepe, ali su Srbi sve više ostajali bez daha.

Švedska odbrana je, s druge strane, bila sve agresivnija, a takav pristup dao je rezultat u poslednjih deset minuta kada je na terenu postojao samo jedan tim. U našoj reprezentaciji niko u tim trenucima nije bio u stanju da "povuče ručnu", pa su bodovi zasluženo pripali Šveđanima.

Vukovićeve sumnje u "domaćinsko suđenje"

Selektor našeg državnog tima Veselin Vuković izjavio je pred današnji susret da smatra da bi "tri krune" mogle da imaju pomoć arbitara.

"Teško je reći igračima da neće imati nepristrasno suđenje. Nadam se da ćemo uspeti da učinimo sve što je do nas da Šveđanima zagorčamo život", rekao je Vuković, koji smatra da je dobro što se njegovi izabranici već na startu druge faze sastaju sa domaćinom Mondijala.

Reprezentacija bez prvog golmana

Rukometna reprezentacija će nastavku takmičenja biti bez prvog golmana Dimitrija Pejanovića.

Gol Srbije u odsustvu Pejanovića koji je zbog porodičnih problema napustio šampionat, braniće Dragan Marjanac.

"Očekujem da Marjanac pomogne, što je najnormalnije i najsportskije. Zato je i tu", rekao je selektor Vuković.

On je podsetio da je Srbija imala već tokom prvenstva situaciju veoma sličnu današnjem meču, pošto je duel sa Dancima u Malmeu odigran u atmosferi kao da je protivnik našeg tima domaćin. Danski navijači ispunili su dvoranu u Malmeu, koji je od njihove prestonice Kopenhagena udaljen samo 20 kilometara.

"Tu utakmicu izgubili smo ubedljivo, sa osam golova razlike, ali mislim da smo iz nje izvukli dosta pouka", smatra Vuković i dodaje da je taj meč pokazao da naši reprezentativci "čak i u atmosferi koja nije bila prijateljska mogu da odigraju na vrhunskom nivou 50 minuta".

Predvodnik "belih orlova" ocenio je da Švedska ima kvalitetnije pojedince u sastavu od Danaca, ali prema njegovim rečima, naš rival iz prve faze "ubedljivije deluje kao ekipa".

"Naš sledeći protivnik podiže formu iz meča u meč na prvenstvu. Činjenica je da njihov najkvalitetniji igrač Kim Anderson nije odigrao na prepoznatljivom nivou u dosadašnjim utakmicama", istakao je Vuković, koji smatra da je glavni adut Srbije u današnjem okršaju čvrsta odbrana.

On je podsetio da su Srbi odlično obavili defanzivne zadatke u meču protiv veoma jake reprezentacije Hrvatske, primetivši da su "uživali u odbrani".

"Svoja zapažanja sa tog meča preneo sam igračima. Znao sam, takođe, da će nas taj duel, bez obzira na ishod, mnogo istrošiti. Ko zna šta bi se tek desilo da je utakmica sa Rumunima nešto odlučivala", napomenuo je Vuković.

Bek Momir Ilić, takođe, očekuje da će značajan faktor u današnjem meču biti sudije i brojna domaća publika.

"Mislim da Šveđani nisu u rangu Danaca. S druge strane, mi imamo još dosta prostora za napredak. Ukoliko budemo odigrali kao pre dva dana protiv Hrvata, možemo do pobede", zaključio je Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od polufinala, Srbija u finišu poražena od Švedske

Izvor: Blic, 22.Jan.2011

Rukometaši Srbije poraženi su od Švedske na startu druge faze takmičenja, a domaćin šampionata je do pobede došao nakon velikog pada koncentracije izabranika Veselina Vukovića u poslednjih 10 minuta utakmice - 28:24 (12:13)...Srbija je dobro otvorila meč i nakon prvih 10 minuta uspela je da...

Nastavak na Blic...

Večeras u Lundu s velikim dužnicima iz Hrvatske

Izvor: Politika, 22.Jan.2011

U drugom kolu glavne runde 22. svetskog prvenstva za rukometaše u Švedskoj Srbija igra protiv (20,15 č) Poljske koja nas je deklasirala pre dve godine u Hrvatskoj i tako nas odvojila od polufinala. – Kako protiv jedne od najboljih bekovskih linija današnjice..U drugom kolu Druge grupe 22. svetskog...

Nastavak na Politika...

SP: Srbija za olimpijske kvalifikacije

Izvor: S media, 23.Jan.2011, 11:27

Srpskim rukometašima u nastavku Svetskog prvenstva u Švedskoj predstoji težak zadatak da izbore vizu za kvalifikacije za naredne Olimpijske igre u Londonu 2012. godine...Prvi rival kojeg bi "orlovi" morali da pobede je Poljska, sa kojom se izabranici Veselina Vukovića sastaju večeras u 20.15 časova...Izazov...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.