Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

Izvor: Beta, 16.Sep.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

BRISEL, 16. septembra 2010. (Beta) - Komesar za proširenje EU Štefan File je ocenio da osnaženi izgledi za ubrzavanje evropske integracije Srbije nalažu srpskim zvaničnicima da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovodjenju evorpskih reformi.

File je agenciji Beta, uoči sutrašnje posete Beogradu, rekao da pozdravlja izglasavanje zajedničke rezolucije Srbije i Evropske unije o Kosovu u UN, naglasivši da to "predstavlja novi početak i važan korak napred za evropsku budućnost i Srbije i Kosova".

Evropski komesar takodje je izrazio nadu da će zemlje EU "veoma brzo" postići saglasnost da zatraže mišljenje od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li stiže u Beograd s ohrabrenjem i boljim izgledima za ugradjivanje Srbije u EU, posle saglasnosti o rezoluciji u UN i nagodbe o pokretanju dijaloga Beograd-Priština, File je uzvratio da je "sad važno da dijalog Srbije i Kosova počne s ciljem da se podstakne saradnja, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".

"Poruka koju nosim u Beograd", istakao je evropski komesar za proširenje, "jeste da ću snažno ohrabriti srpske zvaničnike da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovodjenju programa reformi usmerenih ka EU, uključujući pravosudje, bitku protiv korupcije i saradnju s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Rezolucija u UN korak napred za Srbiju ka EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2010

Komesar EU za proširenje EU Štefan File je ocenio da osnaženi izgledi za ubrzavanje evropske integracije Srbije nalažu srpskim zvaničnicima da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovođenju evorpskih reformi. On je rekao agenciji Beta, uoči sutrašnje posete Beogradu, da pozdravlja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Novi korak Slovenije u ratifikaciji SSP-a

Izvor: RTS, 16.Sep.2010

Slovenačka vlada odobrila predlog zakona o ratifikaciji SSP-a između članica EU i Srbije. Srbija je ekonomski spremna za EU, a Sloveniji je u interesu da se ona i druge zemlje regiona što pre uključe u zajednicu, rekao slovenački ministar Mitja Gaspari na Bledu...Vlada Slovenije je potvrdila predlog...

Nastavak na RTS...

Štefan File danas u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2010, 08:44

Evropski komesar za proširenje Štefan File dolazi danas u posetu Beogradu, gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o daljim integracijama Srbije u Evropsku uniju i konkretnim koracima za približavanje Srbije Uniji. File će sagovornicima u Beogradu preneti poruku ohrabrenja da se posvete ključnim...

Nastavak na Vesti-online.com...

File i Dačić o regionu i borbi protiv kriminala

Izvor: EMportal, 17.Sep.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da će u predstojećem periodu za institucije EU od posebne važnosti biti regionalna saradnja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.