Protokol određuje naknadu za prenose Skupštine

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol određuje naknadu za prenose Skupštine

Minimalna naknada za prenose skupštinskih zasedanja u narednih godinu dana biće određena protokolom, koji će biti potpisan između Parlamenta i RTS-a, izjavila predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će protokolom, koji će u narednih nekoliko dana biti potpisan između parlamenta i Radio-televizije Srbije, toj medijskoj kući biti određena minimalna naknada za prenose skupštinskih zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u narednih godinu dana.

Posle sastanka skupštinske radne grupe za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine i rukovodstva RTS-a, Đukić-Dejanović novinarima je rekla da posao nije završen sve do uspostavljanja parlamentarnog kanala.

Prema njenim rečima dobro je što na sastanku radne grupe sa rukovodstvom RTS-a nije bilo licitiranja o sumi novca koju će parlament davati za prenose.

"RTS je dobio ono što mu pripada, a Skupština Srbije je dobila ono što joj treba. Na tome vam čestitam", rekao je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Prethodno je na sastanku zaključeno da je potrebno obezbediti javnost u radu parlamenta i da su direktni prenosi skupštinskih sednica najznačajnija tekovina demokratije.

Predsednica parlamenta navela je da RTS nema zakonsku obavezu da prenosi sednice Skupštine, ali da su razlozi za nastavak emitovanja prenosa običajno pravo i potreba građana da budu obavešteni o radu parlamenta, o čemu je na sastanku postignuta saglasnost.

Đukić-Dejanović je navela da je nastavak saradnje sa RTS-om prelazno rešenje do uspostavljanja parlamentarnog kanala na čemu će svoje angažovanje nastaviti radna grupa za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je da je problem javnog servisa ulazak u finansijsku krizu koja će, kako je naveo, potrajati, kao i opadanje prihoda od marketinga.

Tijanić: Korektna diskusija

Tijanić je ocenio da je diskusija na sastanku bila korektna ali da je ostavila nerasčišćene stvari, i zatražio da se definiše da finansijska obaveza parlamenta prema RTS-u počne od dana potpisivanja protokola.

"Nema licitacije. RTS ima cenovnik tehničkih usluga", rekao je Tijanić i dodao da emitovanje skupštinskih prenosa smanjuje vreme za obrazovni i dečiji program čije je emitovanje zakonska obaveza RTS-a.

Sekretar parlamenta Veljko Odalović rekao je da parlament nema 500.000 evra godišnje za direktne prenose, koliko je naveo u svojim zaključcima Kolegijum RTS-a.

Odalović je naveo da će se u narednih nekoliko dana definisati suma novca koju će parlament odvojiti za direktne prenose a koji će pokrivati realne troškove angažovanja ljudstva i tehnike.

Članovi radne grupe složili su se da je potrebno bolje planirati skupštinske sednice i pridržavati se čvrste satnice rada kako bi i RTS mogao da planira svoj program.

Ocenili su da je najbolje rešenje osnivanje parlamentarnog kanala kao dugoročnog rešenja za skupštinske prenose, na čemu, kako je zaključeno, treba nastaviti intenzivan rad.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština danas o zahtevu RTS

Izvor: Kurir, 01.Okt.2009

BEOGRAD - Sastanak Radne grupe parlamenta, koja bi trebalo da reši problem prenosa skupštinskih sednica, i generalnog direktora Aleksandra Tijanića trebalo bi da se održi danas. Koordinator ove radne grupe, sekretar Skupštine Veljko Odalović, u izjavi za Kurir kaže da je parlament i predsednik...

Nastavak na Kurir...

Skupština: Uskoro naknada RTS-u

Izvor: Mondo, 01.Okt.2009

Slavica Đukić-Dejanović najavila je danas da će protokolom, koji će u narednih nekoliko dana biti potpisan između parlamenta i RTS, toj medijskoj kući biti određena minimalna naknada za prenose

Nastavak na Mondo...

Dogovor o prenosima sednica

Izvor: B92, 01.Okt.2009

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da će sa RTS-om narednih dana biti potpisan protokol o direktnim prenosima skupštinskih sednica...Posle sastanka skupštinske radne grupe za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine i rukovodstva RTS-a,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.