Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijedor: Sezona grijanja produžena za 20 dana

PRIJEDOR - Prijedorska "Toplana" je zbog niskih temperatura vazduha produžila sezonu grijanja za 20 dana i centralno grijanje prijedorski potrošači u kontinuitetu imaju do danas.

Direktor "Toplane" LJiljana Despotović podsjetila je da sezona grijanja po pravilnicima traje od 15. oktobra do 15. aprila, a da postrojenja moraju biti spremna od 1. oktobra do 30. aprila.

"Pošto je i nakon 30. aprila nastavljen trend niskih temperetura, mi smo odlučili da grijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << do danas. Za naredne dane najavljuje se toplije vrijeme tako da grijanje prestaje danas", rekla je Despotovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Govoreći o finansijskim pokazateljima, ona je ocijenila da je gubitak kapitala i dalje ogroman i iznosi devet miliona maraka, da su dugoročna kreditna zaduženja povećana za novih 13.670.000 KM i iznose ukupno 39 miliona maraka, ali da je i vrijednost sredstava povećana za više od četiri puta, odnosno sa šest na 26 miliona maraka.

"Ono što je bitno je da smo, ipak, zadržali određen broj korisnika i prihode od grijanja na istom nivou kao prošle godine, a smanjili smo poslovne rashode prelaskom sa mazuta na biomasu", navela je Despotovićeva.

Ona je pojasnila da je za mjesec i po na početku sezone grijanja utrošeno više od milion maraka za mazut, a za preostala četiri mjeseca 1,6 miliona maraka za drvnu sječku.

"To najavljuje optimistične pokazatelje za budućnost `Toplane` i potvrđuje da smo izabrali najbolju opciju investicijom u prelazak sa mazuta na biomasu čime smo dobili kvalitetnije grijanje i jeftiniji energent", kaže Despotovićeva.

Izvršni direktor za tehnički sektor Zoran Knežević rekao je da je izgradnjom nove kotlovnice centralno grijanje u Prijedoru krajem prošle godine sa 16-časovnog prešlo na 24-časovni režim.

"Ukupno je proizvedeno 54 gigavat-časova toplotne energije, od čega 39 gigavat-časova iz novog postrojenja. Utrošeno je oko 1.560 tona mazuta i nepunih 17.000 tona drvne biomase", naveo je Knežević.

On je najavio da predstoji izdavanje dozvola za postorjenje za proizvodnju toplotne i električne energije, čijim će se radom dodatno stabilizovati teška finansijska situacija u preduzeću.

"Takođe, predstoje nam dalje investicje na niovu podstanica gdje ćemo ugradnjom mjerno-regulacione opreme dodatno poboljšati kvalitet grijanja, posebno kada je riječ o regulaciji dnevnog i noćnog režima grijanja", dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, problem dotrajale cijevne mreže rješavaće se u kontinuitetu u skladu sa mogućnostima preduzeća.

Nova postrojenja u prijedorskoj "Toplani" projektovana su i izgrađena sa mogućnošću proizvodnje i toplotne i električne energije na biomasu ukupne snage dva puta po 10 megavata toplotne energije i 250 kilovata električne energije.

Glavni izvođač radova na izgradnji ovog postrojenja bila je austrijska firma "Urbas energitehnik", a projekat je finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od sedam miliona evra i donacije Švedske međunarodne agencije za razvoj /SIDA/ od 1,6 miliona evra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prijedor: Sezona grijanja produžena za 20 dana

Izvor: Cafe.ba, 05.Maj.2016

PRIJEDOR - Prijedorska Toplana je zbog niskih temperatura vazduha produžila sezonu grijanja za 20 dana i centralno grijanje prijedorski potrošači u kontinuitetu imaju do danas.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.