Potreban srpsko-bošnjački dijalog

Izvor: RTS, 23.Maj.2009, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban srpsko-bošnjački dijalog

Saopštenje Ministarstva vera, povodom posete reis-ul uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića ne doprinosi smirivanju situacije, ocenio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Neophodan srpsko-bošnjački dijalog, poručio Ljajić.

Ministarstvo vera saopštilo je da je "Srbija otvorena za sve dobronamerne ljude, ali da to ne treba zloupotrebljavati".

U saopštenju se navodi da oni koje "Srbija dočekuje otvorenog srca, ne smeju to da zloupotrebljavaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pogotovo ako su na čelu verske zajednice koja treba da doprinosi miru i saradnji među ljudima i narodima".

Ministarstvo vera smatra da izjave i stavovi verskih poglavara treba da doprinesu pomirenju, a ne daljem razjedinjavanju i kreiranju nepostojećeg problema - "ljudskih prava muslimana i Bošnjaka".

"Muslimani i Bošnjaci imaju svoje predstavnike na svim nivoima vlasti, uključujući i najvišu izvršnu vlast", navodi se u saopštenju i dodaje da Ministarstvo vera za Islamsku zajednicu izdvaja "značajnu materijalnu pomoć".

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji i lider Sandžačke demokratske partije, ocenio je da "oštro intonirano saopštenje Ministarstva vera, povodom posete reis-ul uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića, ne doprinosi smirivanju situacije".

Ministar Ljajić najavio je da će njegova stranka pokrenuti inicijativu za početak "šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga".

Ljajić je rekao da jučerašnje saopštenje Ministarstva vera može da doprinese, čak i pogoršanju odnosa dve države, iako se čini sve da se odnosi Beograda i Sarajeva što pre normalizuju.

Ministar je pozvao Ministarstvo vera da, umesto daljeg zaoštravanja odnosa i verbalnog sukobljavanja, nađe način da očuva jedinstvenu islamsku zajednicu, a kako je rekao, ukoliko u tom procesu ne može da pomogne onda ne treba ni da ga pogoršava.

"Ovako oštro intonirano saopštenje, koje se bavi više likom i delom Mustafe Cerića nego što se bavi suštinom nesporazuma, neće doprineti smirivanju situacije", rekao je Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike smatra i da je bilo daleko boljih načina da se odreaguje na prethodno, takođe, oštro izrečene Cerićeve izjave.

"Mi ćemo kao stranka pokrenuti inicijativu za početak šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga jer uprkos svemu, ta dva naroda i nakon raspada Jugoslavije najviše dele iste teritorije", rekao je Ljajić.

Ministar smatra da posao političara nije da se mešaju u poslove verskih zajednica, ali da sa svoje strane oni, ipak, treba da učine sve da se odnosi Beograda i Sarajeva normalizuju i dodatno unapređuju.

Mešihat osudio saopštenje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osuđuje jučerašnje saopštenje Ministarstva vera Srbije, u kome se navodi da reis-ul ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog pretnji koje je u više navrata izneo protiv naše zemlje.

Kako navodi mešihat optužbe su netačne i neosnovane i da im je cilj, kako se navodi, skretanje pažnje sa primedbi koje Islamska zajednica mesecima iznosi na ponašanje državnih organa prema muslimanima.

Mešihat tvrdi da je poznato da su sve aktivnosti, kao i poseta Sandžaku, planirane sa najplementijim namerama reis-ul uleme, od koristi za pripadnike Islamske zajednice i sve druge ljude.

Takvim načinom javnog komuniciranja, Ministarstva vera zapravo "potvrđuje slabost i nedostatak argumenata pred optužbama o jasno izraženoj diskriminaciji i kršenju prava muslimana", navedeno je u saopštenju.

Ovakva reakcija usledila je nakon jučerašnjeg saopštenja Ministarstvo vera Srbije u kome je navedeno da je "kontroverzni" reis-ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, tokom boravka u poseti Islamskoj zajednici u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, "uputio vrlo preteće i uvredljive poruke Srbiji".

U saopštenju ministarstva je navedeno da je ono primilo k znanju reči reis-ul uleme Cerića i "ozbiljno shvatilo pretnje koje je ovaj verski poglavar direktno i indirektno uputio Republici Srbiji i njenoj bezbednosti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Stvara se opasna atmosfera povodom posete Cerića

Izvor: Blic, 23.Maj.2009

Liberalno-demokratska partija (LDP) smatra opasnom atmosferu stvorenu povodom posete reis-ul-uleme Mustafe Cerića, a naročito saopštenje Ministarstva vera kojom se Cerić proglašava nepoželjnom osobom na teritoriji Srbije, saopštila je danas ta partija..."Politika fabrikovanja neprijatelja i nepoželjnih...

Nastavak na Blic...

Ljajić: Da je istina što priča Cerić značilo bi da i ja kršim prava muslimana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2009, 12:37

BEOGRAD - Srpski ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić izjavio je da se u Srbiji ne krše prava muslimana kako je to tokom nedavne posete Sandžaku rekao reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić..."Ukoliko bi bilo tačno to što govori Cerić, to bi značilo da i ja kršim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Različito tumačenje poruka

Izvor: Danas, 24.Maj.2009

Razmena saopštenja između Ministarstva vera Srbije i Rijaseta Islamske zajednice BiH prošlog petka nije stavila tačku na „slučaj“ posete reul-ul-uleme IZ u BiH Mustafe Cerića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.