Ponovo upaljen večni plamen u Šumaricama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2011, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo upaljen večni plamen u Šumaricama

KRAGUJEVAC -

Večni plamen u Šumaricama, koji tri dana nije goreo zbog krađe bronzanog gorionika, ponovo je zapaljen.

Gorionik, koji su lopovi ukrali sa postamenta u noći između subote i nedelje, pronađen je u utorak i vraćen na spomenik Večni plamen mira u Šumaricama ispred muzeja 21. oktobar, na kome se nalazio i pre krađe.

Zaposleni u Spomen parku uz pomoć majstora postavili su gorionik na postament i zapalili večni plamen posvećen žrtvama fašističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << streljanja đaka i civilnog stanovništva u Kragujevcu u jesen 1941. godine.

Direktor Spomen parka Zlatko Milojević rekao je FoNetu da je gorionik težak 50 kilograma, koji je bio ukraden, pronađen neoštećen zbog čega je bilo moguće da se brzo vrati na svoje pređašnje mesto i stavi u funkciju.

Ovo je treće paljenje plamena na spomen obeležju Večni plamen slobode, postavljenom 1978. godine ispred muzeja 21. oktobar.

Plamen je 2. oktobra te godine upalio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ali je nekoliko godina kasnije ugašen zbog nedostatka gasa i sredstava za održavanje.

Spomenik je obnovljen 21. oktobra ove godine na 70. godišnjicu stradanja kragujevačkih đaka i građana, a večni plamen ponovo su zapalili ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo zapaljen večni plamen slobode u Šumaricama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Dec.2011

Zaposleni u Spomen parku uz pomoć majstora u sredu su, gorionik težak 50 kilograma, postavili na postament i ponovo zapalili večni plamen posvećen žrtvama fašističkog streljanja đaka i civilnog stanovništva u Kragujevcu u jesen 1941. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kragujevac: Večni plamen ponovo upaljen

Izvor: Večernje novosti, 14.Dec.2011

Gorionik, koji su lopovi ukrali sa postamenta u noći između subote i nedlje, pronađen je u utorak i vraćen na spomenik Večni plamen mira u Šumaricama

Nastavak na Večernje novosti...

Zapaljen Vecni plamen u sumaricama

Izvor: Radio Centar 987, 15.Dec.2011, 10:29

Gorionik, koji su lopovi ukrali pa vratili, postavljen je na spomenik .Vecni plamen u andScaron;umaricama, koji tri dana nije goreo zbog kradje bronzanog gorionika, ponovo je zapaljen.Gorionik, koji s..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.