Policija zabranila skup u Bosilegradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zabranila skup u Bosilegradu

BEOGRAD -

Rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, odnosno Policijske uprave u Vranju, zabranjen je sutrašnji skup u Bosilegradu, na kome su pripadnici bugarske nacionalne manjine planirali obeležavanje godišnjice smrt Vasila Levskog.

Komandir policijske ispostave u Bosilegradu Novica Stojanov, koji je potpisao rešenje o zabrani održavanja skupa, poziva se na član 11. stav 1. Zakona o okupljanju građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Na javnom skupu može doći do ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi i imovine", stoji u policijskom rešenju.

Zahtev za održavanje javnog skupa podneo je Kulturno-informativni centar (KIC) Bugara u Bosilegradu, čiji je predsednik Ivan Nikolov zatečen ovakvim stavom policije.

"Vasil Levski je bugarski heroj, simbol nacionalne borbe protiv otomanske imperije. U Bosilegradu smo mu podigli spomenik 2005, godine, i od tada, bez i najmanjeg incidenta ili problema, obeležavali godišnjice njegove smrti", kazao je Nikolov Tanjugu.

On smatra da su ovim ugrožena elementarna ustavna prava Bugara u Srbiji i da će se KIC žaliti na rešenje, bez obzira što žalba ne odlaže izvršenje.

"Žalićemo se svima od Bosilegrada, preko Sofije i Beograda do Brisela, jer je ovakav policijski postupak antievropski, necivilizacijski i krajnje licemeran", kazao je Nikolov.

"Mi sada očekujemo i druge probleme. Pretpostavljamo da će sutra na granici policija sprečiti ulazak u Srbiju brojnih predstavnika Narodnog sobranja, više parlamentarnih partija i mirovnih organizacija iz Sofije", rekao je predsednik Kulturno-informativnog centra Bugara u Bosilegradu.

"Čekamo kakav će biti dalji razvoj situacije. Čekamo da vidimo kako će se policija poneti prema gostima na granici, ali nas iz Bosilegrada nikakva sila neće sprečiti da položimo vence i cveće na spomenik Vasila Levskog", kazao je Nikolov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrana okupljanja u Bosilegradu

Izvor: B92, 18.Feb.2011, 02:40

Bosilegrad -- Policija je zabranila okupljanje bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu uoči obeležavanja godišnjice smrti bugarskog nacionalnog heroja Vasila Levskog...U policijskom rešenju kojim se zabranjuje okupljanje stoji da na tom javnom skupu može doći do ugrožavanja zdravlja, javnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.