Počela sednica o Kosovu, opozicija napustila sastanak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica o Kosovu, opozicija napustila sastanak

BEOGRAD -

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosovu - počelo je nešto posle 12 sati.

Sednici prisustvuje 215 od 250 poslanika, a pred njima se nalazi predlog rezolucije u kojoj se poziva na pregovore, kao put do trajnog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanaca.

U Dom Narodne skupštine u podne su stigli predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa svim članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade i šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Dušan Bataković.

Na početku sednice nije prihvaćen predlog Demokratske stranke Srbije da se udvostruči vreme za raspravu.

Sednici su prethodile polučasovne konsultacije poslaničkih grupa, na kojima su deset minuta učestvovali šefovi ili zamenici šefova svih grupa u parlamentu. Naime, posle desetak minuta, sastanak je napustio lider naprednjaka Tomislav Nikolić, a deset minuta kasnije i šef poslanika DSS Miloš Aligrudić i Dragan Todorović (SRS).

Posle sastanka, niko nije želeo da daje izjave novinarima.

Đukić-Dejanović je juče izjavila da se konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa održavaju u nameri da se, kako je rekla, dođe do dogovora o poslaničkom jedinstvu koje danas treba ispoljiti.

"Izuzetno je važno da parlament pokaže jedinstvo i da svi politički subjekti ispolje najviši stepen zrelosti povodom tog tako važnog pitanja", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

U predlogu Rezolucije Vlade Srbije navodi se da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, kao i da nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

Dodaje se da parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN.

"Narodna skupština izražava podršku vladi u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju", navodi se i dodaje da parlament ovlašćuje vladu da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja te rezolucije u Generalnoj skupštini UN.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je sinoć da je od presudne važnosti da danas, u zaključku skupštinske debate o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prema svetu demonstriramo jedinstvo i pošaljemo poruku kojim putem želimo da nastavimo, jer od toga koliko smo jedinstveni zavisi koliko ćemo biti jaki pred ostatkom sveta.

"Mi sutra šaljemo poruku u svet da li smo jedinstveni u tome da nastavimo, odnosno da li ćemo imati kontinuitet politike koja podrazumeva centralnu važnosti očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje na miran, diplomatski i dostojanstven način, pod kakvim god pritiscima se našli", izjavio je Jeremić sinoć na RTS-u.

Jeremić je naglasio da bi bilo od ogromne važnosti da zaključak skupštine, ono što će na kraju izaći u svet, bude usvojen sa što je moguće većim brojem glasova poslanika, ističući da se skupštinska debata dešava u veoma važnom trenutku za zemlju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela sednica o Kosovu, u Skupštini predsednik i vlada

Izvor: Blic, 26.Jul.2010

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosovu - počelo je nešto posle 12 sati. Sednici prisustvuje 215 od 250 poslanika, a pred njima se nalazi predlog rezolucije u kojoj se poziva na pregovore, kao put do trajnog rešenja i istorijskog...

Nastavak na Blic...

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije o Kosovu

Izvor: Blic, 26.Jul.2010

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosovu - počelo je nešto posle 12 sati. Sednici prisustvuje 215 od 250 poslanika, a pred njima se nalazi predlog rezolucije u kojoj se poziva na pregovore, kao put do trajnog rešenja i istorijskog...

Nastavak na Blic...

Počela sednica o Kosovu, u Skupštini predsednik i Vlada (video)

Izvor: Danas, 26.Jul.2010

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - Predlogom rezolucije Vlade Srbije o Kosovu - počelo je nešto posle 12 sati.

Nastavak na Danas...

Vanredna sednica o Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2010

Zasedanje Skupštine Srbije ima samo jednu tačku dnevnog reda - predlog rezolucije Vlade Srbije o Kosovu. Tadić: Ne odustajemo ni od Kosova ni od EU

Nastavak na Večernje novosti...

Skupština podržala politiku Vlade za Kosmet

Izvor: Politika, 26.Jul.2010

Opozicija zamerila vladi što se tek sada obraća Skupštini Srbije tražeći da je ona podrži u daljim koracima..BEOGRAD – Narodna skupština Srbije usvojila je kasno sinoć, posle 11 sati rasprave, Odluku o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike...

Nastavak na Politika...

Skupština usvojila rezoluciju o Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2010, 00:55

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosmetu - počelo je u ponedeljak 26. jula nešto posle 12 sati, a završilo se malo pre ponoći usvajanjem teksta, koji je delimično izmenjen u odnosu na original usvajanjem amandmana koje je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.