Partijarh Irinej: Nema razloga da budemo protiv Rusije!

Izvor: Kurir, 19.Apr.2014, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijarh Irinej: Nema razloga da budemo protiv Rusije!

Mi poštujemo Evropu ali ona je nama donela i mnogo zla. Sa Rusijom, hvala Bogu, to nije nikada bio slučaj. Zato ne vidim nijedan razlog zašto bismo bili protiv Rusije", rekao je Irinej

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej ocenio je da Kosovo ne bi smelo da se odvaja od Srbije, bez obzira da li će se menjati Ustav, i u kom obimu, i da li će pokrajina posle toga ostati pomenuta u preambuli najvišeg pravnog akta.

"Ukoliko bi se nešto tako dogodilo, to bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << večita jabuka razdora između nas i naših suseda, što nikome ništa dobro ne bi donelo", rekao je Irinej i dodao da se srpski narod nikada neće odreći svojih svetinja Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške i drugih.

Patrijarh je o državnom kursu u međunarodnoj politici rekao da srpski narod i njegova država odavno imaju svoje mesto u Evropi i da je srpska kultura i istorija deo evropske civilizacije, ali da niko nema pravo niti razlog da se odriče Rusije.

"Mi poštujemo Evropu ali ona je nama donela i mnogo zla. Sa Rusijom, hvala Bogu, to nije nikada bio slučaj. Zato ne vidim nijedan razlog zašto bismo bili protiv Rusije", rekao je Irinej.

Irinej je istako loš položaj Srba na Kosovu i dodao da su povratnici lišeni i najosnovnijih prava, pa čak i slobode kretanja. "Znamo kako je došlo do srpskog napuštanja pokrajine. Niko nije bežao od dobrote i kolača, već od muke i nevolje", rekao je on.

Govoreći o procesu proglašenja za sveca kardinala Alojzija Stepinca, Irinej je naveo da se radi o izuzetno delikatnom pitanju, jer, kako je rekao, o njemu se dovoljno zna, a na delu je pokušaj da se prikaže u boljem svetlu nego što je bio.

"Možda je to donekle razumljivo, jer je on bio značajna ličnost u Hrvatskoj. Verovatno je da naši odnosi sa Vatikanom neće biti ugroženi njegovom kanonizacijom, ali to će baciti senku na Rimokatoličku crkvu", rekao je Irinej.

Patrijarh je ponovio da ideja o podizanju spomenika naučniku Nikoli Tesli kod Hrama svetog Save na Vračaru nije nova i dodao da je vračarski plato bolje mesto za njegovu urnu od onoga gde je sada u muzeju.

"Hram podiže srpski narod, a nedaleko odatle su spomenik Karađorđu i Narodna biblioteka. Sasvim je prirodno da se među njima nađe i Tesla. On je bio sin sveštenika i izražavao je privrženost veri. Ne stoje tvrdnje da je bio ateista, budista ili šta se već drugo pominje u javnosti", rekao je Irinej.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.