Otvoren Mikser festival u Beogradu

Izvor: Blic, 26.Maj.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Mikser festival u Beogradu

Četvrti Mikser festival počeo je danas na novoj lokaciji Savamali - na 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom, iz svečano otvaranje u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod).

Tokom devet dana festivala 120 projekata će realizovati 2.500 učesnika, koje potpisuje 100 autora iz 50 zemalja sveta.

U zgradi Beogradske zadruge svečanim otvaranjem Mikser festivala otvorene su izložbe - ''Brisani prostor'' i "Najlepša zgrada", a otvaranjem međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izložbe ''Brisani prostor'' i Mikser festivala počeo je ujedno i ovogodišnji BELEF.

Prisutnima su se na otvaranju obratile kreativna direkorka Mikser festivala, Maja Lalić i programska direktorka tog festivala Dušica Dražić.

Lalićeva, koja je jedan od osnivača Miksera, rekla je da je mnogo emocija uključeno u ovaj projekat, dodavši da je zgrada Beogradske zadruge ''biser'' Savamale koji simbolizuje sudbinu ove četvrti koju su odlučili da menjaju. Dražićeva, koja je ujedno i autorka izložbe ''Brisani prostor'' rekla je da je 19 umetnika iz Srbije i inostranstva pozvano da realizuje radove u zgradi Beogradske zadruge.

''To su radovi koji reaguju na ovaj prostor i koji ga preispituju'', istakla je ona, dodavši da je zgrada Beogradske zadruge možda i metafora našeg društva.

Izložba ''Brisani prostor'' je nastala direktnom provokacijom same zgrade. Naslov izložbe ukazuje na dva moguća čitanja ovog prostora - s jedne strane ovo je zdanje čija se namena, a samim tim i njeno značenje menjalo pri svakom istorijskom preokretu.

Svi sadržaji Mikser festivala, koji će trajati do 2. juna, besplatni su za posetioce.

Taloženjem različitih istorijskih slojeva, došlo je do potiranja početnog značenja, ali i nejasne upotrebne vrednosti. S druge strane termin "brisani prostor” ukazuje i na otvorenost, ili potencijal "praznog” mesta bez zaštite, otvorenog za svako novo aktivno delovanje.

Na ovoj postavci mogu se videti radovi poput spoja mikrofona I gramafona koji jedan bez drugog ne mogu ili porcelanskih kugli koje su mehanički roboti - kreću se kroz prostor u grupama, ali je svaka individualna za sebe ili crna kocka koja kao da je uhvaćena u jednom trenutku da proleće kroz čvrstu i kompaktnu celinu, kao I još mnogo zanimljivih instalacija, crteža i radova.

Izložba ''Najlepša zgrada'' bazira se na novim umetničkim produkcijama koje sa različitih pozicija ispituju prostor, istoriju i stanje zgrade Beogradske zadruge.

Svaka prostorija Beogradske zadruge posvećena je jednom radu - ideje umetnika mogu se videti i na stepeništu i hodnicima ove veoma zanimljive i stare zgrade.

Muzički program festivala je zbog lošeg vremena i najave kiše prebačen u Mikser haus gde su nastupili di-džej I:Cube i di-džej Brka, dok će nastupi Anje Đorđević i grupe ''Inje'' biti pomereni za drugi dan.

Iz programa ovogodišnjeg Miksera organizatori su izdvojili - video rad belgijskog umetnika Dejvida Klarbouta ''Svitanje'', predavanje i radionicu menadžera u kulturi Glena Vajsa u okviru konferencije ''Otvoreni kurs'', koji je uveo javni umetnički program na njujorški Tajm Skver, projekat ''Urbane transformacije'', međunarodnu smotru industrijskog dizajna ''Ghost project'' i regionalni konkurs ''Young Balkan Designers''.

Muzički program će biti zastupljen na više lokacija - "Mikser Tuborg Stage” (Stovarište, Mostarska 5), "Mikser House Stage” (Karađorđeva 46), "Dis-patć: Tri-trećine” (dvorište u Mostarskoj), "Garage fire!” sa tvrdim gitarskim zvukom (dvorište u Mostarskoj), "Converse Parobrod bina”, na kojoj će biti zastupljeni aktuelni domaći izvođači, "Red Bull corner” za koji je ekipa iz "Jungle Tribe-a” osmislila raznovrstan program, a festivalskim sadržajima će se priključiti i programi koje organizuju savamalski klubovi.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda tokom oba festivalska vikenda biće organizovane ture razgledanja Savamale, sa početkom u 19 časova.

"Mikser tramvaj zvani Beograd” polazi sa okretnice "dvojke”. Biće realizovane i ture razgledanja Savamale i Beograda turističkim autobusima "Laste” (25, 26 i 27. maja, kao i 31.5. i 1.6.), a polasci su u 19, 20.15 i 21.15.

Povezane vesti: Supernatural festival održan na Adi Huji Izložba Davora Gopca u Beogradu Koncertom grupe "Lajbah" završen 20. Belef Goblini: Ne želimo da živimo na račun stare slave Vodič za festivale u avgustu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren Mikser festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2012

BEOGRAD -..Četvrti Mikser festival počeo je danas na novoj lokaciji Savamali - na 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom, iz svečano otvaranje u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod)...Tokom devet dana festivala 120 projekata će realizovati 2.500 učesnika, koje potpisuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.