Oslobađanje Duška Šarića i Lončara deo nagodbe sa Darkom?

Izvor: Press, 24.Apr.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobađanje Duška Šarića i Lončara deo nagodbe sa Darkom?

Oni su juče pušteni na slobodu odlukom Apelacionog suda u Podgorici.

List, međutim, dodaje da o takvoj vrsti nagodbe do sada javno nije govorio nijedan crnogorski, niti srpski zvaničnik. Podseća se da je javnosti predstavljen tek deo tog nagodbenog angažmana, u kojem je, kako se navodi, po priznanju crnogorskog ministra pravde i vicepremijera Duška Markovića, Crna Gora imala značajnu ulogu.

Reč je o Šarićevom uslovu da iz Latinske Amerike u Beograd bude sproveden preko Podgorice, gde je na aerodromu tražio da vidi majku i sina. To je ispunjeno i zabeleženo kamerom crnogorske policije.

Da li je puštanje Duška Šarića i Jovice Lončara da se u daljem postupku brane sa slobode bio Darkov uslov, drži se kao strogo čuvana tajna, piše list.

Ukazuje se i da je to bio "trn u oku" Darku Šariću koji je tokom prvog svedočenja u Specijalnom sudu u Beogradu naveo da "njegovog brata drže kao taoca". On je, podseća se, tada najavio i da će pozvati brojne svedoke koji će podržati njegovu odbranu.

Odluka Apelacionog suda o oslobađanju Duška Šarića i Lončara ima zakonsko utemeljenje.

Doneta je na osnovu odluke Ustavnog suda od 9. aprila, a na osnovu žalbi advokata odbrane. Ustavni sud je time ukinuo rešenje Višeg suda u Bijelom Polju o produžetku pritvora, jasno se izjasnio da pritvor predugo traje i dao smernice Apelacionom sudu za novo odlučivanje, koje je juče rezultiralo njihovim puštanjem iz pritvora na slobodu. U toj odluci Ustavni sud je ocenio da se "daljim produžavanjem pritvora krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i ustavno načelo srazmernosti trajanja pritvora".

Ovaj sud je i prošle godine dobijao na razmatranje slučaj "predugog trajanja pritvora" Šarića i Lončara, ali je tada odlučio da još postoje razlozi za njihovo pritvaranje.

Po izlasku iz pritvora dvojica Pljevljaka nisu se ni osvrnuli na prisutne novinare, već su, u pratnji dvojice mladića, ušli u parkirani, najnoviji model "audija" i brzo se udaljili. Iako je za očekivati da su Šarićevu i Lončarevu slobodu zadovoljno dočekali brojni Pljevljaci, na ulicama tog grada juče se nije moglo opaziti ništa neobično, piše podgorički dnevnik.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarić se nagodio da mu puste brata?

Izvor: B92, 24.Apr.2014

Podgorica -- Puštanje na slobodu Duška Šarića više od tri godine pritvora deo je nagodbe njegovog brata Darška Šarića, pišu podgoričke Dnevne novine. Advokat demantuje...Šarić i Jovica Lončar su juče pušteni na slobodu odlukom Apelacijonom suda u Podgorici...List, međutim, dodaje da o...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.