Održan skup Građanski otpor fašizmu

Izvor: Studio B, 23.Okt.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan skup "Građanski otpor fašizmu"

Protestni skup i šetnja pod nazivm "Građanski otpor fašizmu" održani su danas u Novom Sadu u organizaciji koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i drugih nevladinih organizacija i inicijativa.

Protestni skup je počeo u 16.30 časova u Zmaj Jovinoj ulici, ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, gde su se prisutnima obratili Željko Stanetić iz NVO Vojvođanski građanski centar, Marija Perković iz organizacije Žene u crnom i novinar Teofil >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Pančić.

Stanetić je rekao da je pojavu fašizma u Novom Sadu osetio onog trenutka kada je na čelo Kulturnog centra grada došao "čovek koji je u zavadi sa kulturom", aludirajući na aktuelnog direktora KCNS Andreja Fajgelja, člana političke organizacije Treća Srbija.

Marija Perković je podsetila da je pre sedam godina u Novom Sadu održan protest "Stop fašizmu", rekavši da je i tada i vlast i opozicija kao i sada bila u službi kapitalizma koji je po njoj izvor svega lošeg.

Teofil Pančić je kritikovao aktuelnu republičku vlast rekavši da ne može da joj veruje i da ne veruje "njenom uglađenom antifašizmu". "Ne mogu da verujem ni aktuelnoj gradskoj vlasti u Novom Sadu, jer njen deo čini politička stranka koja se hvali saradnjom sa najekstremnijim političkim nacionalističkim pokretima u Evropi i svetu, a to je Treća Srbija", kazao je Pančić.

Nakon protesta održana je i protestna šetnja od Zmaj Jovine ulice do Keje žrtava racije gde je pred spomenikom "Porodica" položen venac svim žrtvama fašizma.

Protestnom skupu i šetnji, pored ostalih, prisustvovali su i lider Demokratske stranke i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke u pokrajinskoj skupštimi Miloš Gagić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.