OSNIVAČI EU DIGLI GLAS: Britanija mora da ode što pre!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jun.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSNIVAČI EU DIGLI GLAS: Britanija mora da ode što pre!

Šefovi diplomatija šest država osnivača Evropske unije poručili su danas posle sastanka u Berlinu da Britanija što pre treba da počne proceduru izlaska iz EU kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba," a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga saglasni su da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << London ne sme da odlaže kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štanmajer.

- Zajednički saopštavamo da proces mora početi što je pre moguće kako ne bi završili u produženom periodu limba umesto da se usredsredimo na budućnost Evrope i radimo na njoj - rekao je Štajnmajer, prenosi AFP.

- Britanija mora hitno da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU - izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero posle sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Britanija "igra mačke i miša", rekao je on novinarima.

Foto: Profimedia/Alamy

- Naravno treba da bude imenovan novi britanski premijer i za to će verovatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno - rekao je Ero.

On je istakao da je u intersu Britanije i Evropljana da se izegne period neizvesnosti koji bi imao finansijske posledice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posledice, preneo je Rojters.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnolds je rekao da Evropa mora da pruži odgovore na pitanja imigracije, bezbednosti i posla, a njegov holandski kolega Bert Kendrs istakao je da Evropa ne može da prihvati politički vakum.

- Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom - rekao je on.

Foto: Profimedia/AFP

Vreme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kom su prisustvovali i šefovi diplomatija Italije i Luksemburga Paolo Ðentiloni Luksemburga Žan Aselborn.

- Razumemo i poštujemo rezultat referenduma i razumemo da je Britanija sada skoncentrisana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Evrope a to znači da posle odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska - rekao je Štajnmajer okružen ministrima, navodi Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnivači EU: Velika Britanija da ode što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2016

Šefovi diplomatija šest država osnivača Evropske unije poručili su danas posle sastanka u Berlinu da Britanija što pre treba da počne proceduru izlaska iz EU kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba," a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost...Ministri spoljnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.