OEBS: Osuda napada u Kopenhagenu

Izvor: B92, 16.Feb.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Osuda napada u Kopenhagenu

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić snažno je osudio terorističke napade na učesnike tribine o slobodi govora i na sinagogu u Kopenhagenu.

On je i izrazio saučešće porodicama žrtava.

"Ovo je još jedan napad, ne samo protiv slobode izražavanja, već i protiv ključnih vrednosti članica OEBS. Multikulturna društva predstavljaju osnovu zemalja OEBS-a i sad više nego ikad moramo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauzmemo za toleranciju i zajedničko poštovanje međusobnih razlika", istakao je Dačić, koji je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je pozvao zemlje članice OEBS-a da intenziviraju napore za unapređenje tolerancije i zaštite demokratskih vrednosti.

U prvom napadu u subotu čija je meta bio jedan kafe Kopenhagenu u kome se održavala panel diskusija o slobodi govora ubijen je 55-godišnji muškarac, a ranjena tri policajca, dok je u drugom ispred sinagoge rano jutros ubijen 37-godišnji muškarac, a dva policajca ranjena.

Osumnjičeni napadač Omar El Husein je ubijen nakon opsežne policijske potere juče rano ujutru u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.