Novo poglavlje srpske istorije

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novo poglavlje srpske istorije"

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je Srbija dobijanjem datuma za otpočinjanje pregovora s EU "otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji".

"Sada će to biti uređena, stabilna država, u kojoj se stvaraju uslovi za bolji život građana", podvukao je Nikolić.

Kako je saopšteno, nakon Nikolićevog sastanka s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom u Beogradu, Nikolić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je EU najbolje rešenje za zemlje Balkana.

"Možda ne izgleda idealno kao pre deset godina, ali je EU jedina organizacija koja može da omogući bolji život sa sve građane regiona", dodao je predsednik Srbije.

Lideri Evropske unije potvrdili su danas odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Ružić: Istorijska odluka

Ministar Branko Ružić kaže da je odluka o formalnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom jedna od najvažnijih u novijoj političkoj istoriji Srbije.

Ružić je Tanjugu izjavio da je odluka da prva međuvladina konferencija Srbije i EU bude održana 21. januara potvrda kredibiliteta i činjenja Vlade Srbije u proteklom periodu i da je takva odluka Evropskog saveta bila očekivana.

Formalni početak pristupnih pregovora učvrstiće, kako je rekao, partnerstvo EU i Srbije, a na prvoj međuvladinoj konferenciji će srpsku stranu predvoditi premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Ružić je rekao da Srbiju sledeće godine, nakon ovog početnog impulsa, očekuje veliki i izazovan posao na polju evrointegracija i paralelno sa njim proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a to znači čak 46 skrininga i veliki broj rundi razgovora u briselskom dijalogu.

"Očekuje nas aktivna i dinamična agenda, koju moramo iskoristiti za dinamičniji pristup ovom procesu kako bi, radeći u interesu građanki i građana Srbije, ovaj proces postao sve više realniji", zaključio je Ružić.

Vulin: Kosovski Srbi zaslužni za datum

Ministar Vlade Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da su za dobijanje datuma za pregovore Srbije sa EU zaslužni kosovski Srbi, kojima je izrazio zahvalnost.

"Bez njihovog poverenja u Vladu Republike Srbije, bez njihove privrženosti državi Srbiji, bez njihovog upornog rada i hrabrosti ovaj datum ne bi bio moguć", rekao je Vulin tokom današnje posete Ibarskom Kolašinu.

On je podsetio da su Srbi sa KiM "vodili računa o osam miliona Srba u državi Srbiji, uradili su teške i bolne stvari ali to su uradili zbog svoje države i osam miliona Srba".

"Priština je nervozno reagovala, ona okrivljuje EU, Srbe, međunarodnu zajednicu i to su stvari na koje mi ne možemno i nećemo da utičemo", rekao je Vulin i uputio apel međunarodnoj zajednici da "ne poklekne pod pritiscima" koji dolaze iz Prištine.

On je naglasio da Priština neće promeniti Briselski sporazum "bučnom retorikom", kao i da se ni u Prištini ni u Beogradu neće promeniti ono što je u Briselu dogovoreno.

Jovanović: Trijumf politike LDP-a

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je potvrđivanjem odluke Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru trijumfovala politika za koju se stranka godinama zalaga.

Jovanović je istakao da se ta odluka mora iskoristiti za prave reforme zdravstva, penzionog sistema, modernizaciju i rešavanje problema u srpskoj ekonomiji.

"Ovo je trenutak za novi impuls, razumniju i odgovorniju politiku, za pristup koji će omogućiti da iz pregovora izađemo kao dobitnici, a ne kao socijalni slučajevi Evrope", naveo je lider LDP u saopštenju.

Jovanović je ocenio da je aktuelna vlast ispunila dug zemlji koji je napravila kada se protivila modernizaciji i evropskim integracijama.

"Oni koji su na vlasti nemaju pravo da likuju, a Demokratska stranka, koja je svoje šanse propustila, nema pravo da sa strane prigovara i neprestano se vraća u prošlost", naveo je Jovanović.

On je rekao i da je važno da se postigne nacionalni konsenzus o tome šta se mora promeniti, naročito kroz proces pregovora sa EU.

"Za LDP su jasni pravci oko kojih se taj minimalni dogovor mora postići - afirmacija slobode tržišta, konkurencije i efikasnosti, novi zakon o radu, brze reforme obrazovanja, zdravstva, PIO fonda, ekonomske politike", dodao je Jovanović.

I stranka "Zajedno za Srbiju" bivšeg ministra Vlade Srbije Dušana Petrovića pozdravila je odluku Evropskog saveta (ES) da Srbija započne pregovore o pristupanju EU u januaru 2014. godine.

"Do ove odluke smo, kao država, došli zahvaljujući strateškom opredeljenju koje su potvrdili građani Srbije na prethodnim izborima dominantno dajući podršku proevropskim političkim opcijama", navodi se u saopštenju "Zajedno za Srbiju".

U ovoj partiji predložili su da sve "relevantne političke opcije" započnu razgovore radi postizanja konsenzusa koji bi omogućio budućoj parlamentarnoj većini da "menja Ustav u skladu sa zahtevima novih geopolitičkih okolnosti i potrebama građana".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU nije Božić Bata

Izvor: Danas, 20.Dec.2013

Odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije21. januara je istorijska za Srbiju i Francuska je zbog toga veoma srećna, jer to odgovara željama naših vlasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.