Novi sistem ocenjivanja i izbor direktora

Izvor: RTS, 29.Sep.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sistem ocenjivanja i izbor direktora

Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju trebalo bi da promene sistem ocenjivanja učenika, povećavaju disciplinu i omoguće drugaciji izbor direktora škola, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić prilikom posete borskim školama.

Verbić je u Bor došao na poziv profesora iz Ekonomsko trgovinske škole, čiji ucenici poslednjih nekoliko godina beleše sve bolje rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na regionalnim i republičkim takmičenjima.

"Sistem ocenjivanja je nešto što svakako treba menjati i to nije jedina stvar koju treba menjati. Znamo da moramo da poboljšamo disciplinu u školama i promenimo nacin izbora direktora. Sve su to ključne stvari koje bi trebalo promeniti u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju," rekao je Verbić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, na tome se radi, već postoji radna grupa koja radi na novom zakonu i koja se između ostalog bavi i tim problemima i unapredenjem postojeće prakse.

"Ali to nije posao koji se završava tako što u jednu prostoriju sednu svi koji o tom problemu sve znaju i donesu zakon, već je neophodno sagledati praksu, kroz dobre primere u školama koje uglavnom nisu u Beogradu, već u manjim gradovima. Ja se trudim da svake nedelje obiđem barem po jednu, a danas je to Ekonomsko trgovinska škola u Boru," dodao je ministar.

"Ekonomsko trgovinska škola o još nekoliko obrazovnih ustanova u Boru su zaista obrazovne institucije koje pokazuju dobru praksu. Ministar Verbić se upravo zbog toga, na poziv nastavnika, odlučio da poseti školu i vidi kako mi to radimo," rekao je Zoran Milojević iz borskog Obrazovno kreativnog centra.

Milojević smatra da je veoma značajno je da se pronađu alternativni načini ocenjivanja, koji se menjaju i koji su u skladu sa današnjicom, potrebama učenika i njihovim životom.

"Sistem i život su bili drugačiji pre dvadesetak godina kada smo mi išli u školu i način rada je neophodno prilagoditi sadašnjem načinu životana koji učenici žive", ocenio je Verbić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verbić: Novi zakon menja sistem ocenjivanja i poboljšava discipinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2014

Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju trebalo bi da promene sistem ocenjivanja ucenika, povecaju disciplinu i omoguce drugaciji izbor direktora škola, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić prilikom posete borskim školama...On je u Bor došao na...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.