Nikolić i Plevnelijev o saradnji

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Plevnelijev o saradnji

Beograd, Sofija -- Predsednici Srbije i Bugarske, Tomislav Nikolić i Rosen Plevnelijev, saglasili su se o potrebi intenziviranja odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Nikolić i Plevnelijev su, na zajedničkoj pres konferenciji, izrazili uverenje da će aktuelna poseta predsednika Srbije Sofiji biti prekretnica u tom smislu.

Nikolić je rekao da Srbija više od godinu dana daje veliki doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ideji da sve države jugoistočne Evrope najveći prosperitet mogu da ostvare radeći zajedno i da svoje probleme reševaju zajedno.

On je kazao da mu je izuzetno drago što je u Plevnelijevu našao sagovornika jednako zainteresovanog za viziju Balkana, koji „neće više biti crna rupa u Evropi“, već region privlačan investitorima iz celog sveta koji će tek ispisati najsvetlije trenutke svoje istorije.

„Duboko sam ubeđen, sada više nego ikada, da ako budemo radili zajedno možemo vrlo brzo savladati probleme sa kojima se Srbija i Bugarska suočavaju i omogućiti građanima šansu da žive onako kako zaslužuju, ni bolje ni gore nego što se živi u drugim, razvijenim evropskim zemljama“, rekao je Nikolić.

On je podvukao da je za Srbiju izuzetno značajna podrška koju joj Bugarska pruža na putu ka EU, ističući da je Srbija pokazala ogromnu ozbiljnost i odgovornost i spremnost na kompromise.

„Uz velike napore i odricanja postigli smo istorijski sporazum sa privremenom administracijom u Prištini, koji će, nadamo se, otvoriti vrata ka trajnom rešenju pitanja južne srpske pokrajine. Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali je životno zainteresovana da svi njeni građani žive u blagostanju i miru, a time i svi koji žive na KiM, bez obzira na nacionalnu versku ili bilo koju drugu pripadnost“, rekao je Nikolić.

Predsednici su se saglasili o potrebi intenziviranja odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu, i najavili saradnju na projektima od obostranog interesa, te zajedničke sednice dveju vlada.

Oni su izrazili uverenje da će ova poseta predsednika Srbije Sofiji biti prekretnica u tom smislu i ukazali da su dobri odnosi Bugarske i Srbije vrednost sama po sebi, ali i dobar signal za strane investitore.

Ukoliko su Bugarska i Srbija u lošim odnosima, investitori neće dolaziti ni u Srbiju, niti u Bugarsku, ukazali su Nikolić i njegov domaćin Plevnelijev.

Nikolić je naveo da će se čuvati spomenici Bugarske u Srbiji i srpski u Bugarskoj, da će se istorija pamtiti, ali da Bugarska i Srbija, dve zemlje koje su kompatibilne, treba i moraju da že i sarađu danas i sutra.

Predsednik Srbije je najavio da će pod hitno početi štampanje udžbenika na bugarskom jeziku za školarce i ukazao da Srbija ima jedan od najporogresivnijih ustava, kada su u pitanju nacionalne manjine i da je u njemu predvdijena i pozitivna diskrtiminacija.

Ističući značaj dobrosusedskih odnosa Srbije i Bugarske, Nikolić je ocenio da je pred nama istorijska prilika da se ostvari sve što je zamišljeno, da se iskoriste svi potencijali, unapredi saradnja u oblastima infrastrukture, energetike, prekogranične saradnje...

"Ubeđen sam da smo u prilici da se zajedno izborimo za bolju budućnost naših naroda. Sve to nam je nadohvat ruke, samo ako imamo volje i ako budemo radili zajedno", rekao je on.

Bugarski predsednik je rekao da duboko veruje u evropsku budućnost Srbije, da će Srbija otpočeti razgovore sa EU kako je i planirano, ali i ponudio pomoć na tom putu, kako ne bismo pravili iste greške koje je svojevremeno Bugarska pravila.

Plevnelijev je kazao da su njegovi i Nikolićevi odnosi prijateljski, i da takvi treba da budu i između dva naroda i dve zemlje, istakavši da će dve zemlje ispisati nove stranice istorije i da mogu zajednički gledati i ići u budućnost.

Predsednik Nikolić je od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posetu Sofiji, a njegov domaćin Plevnelijev ga je dočekao uz najviše državne i vojne počasti. Dva predsednika su otvorili i Srpsko-bugarski poslovni forum "Sofija 2013".

Poseta srpskog predsednika u udarnim je vestima informativnih programa bugarskih elektronskih medija, a posebna pažnja se pridaje upravo Biznis forumu, koji se održava u Privrednoj komori Bugarske.

Predsednik Nikolić, kako je najavljeno razgovaraće sutra i sa predsednikom parlamenta Bugarske Mihailom Mikovim, i premijerom te zemlje Plamenom Orešarskim.

Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom crkve "Sveta nedelja", kao i Nacionalnog istorijskog muzeja u glavnom gradu Bugarske.

Nikolića je Plemnelijev dočekao uz najviše državne i vojne počasti, a zatim je predsednik Srbije položio venac na spomenik Neznanom junaku.

Predsednik Nikolić, kako je najavljeno, razgovaraće sutra i s predsednikom parlamenta Bugarske Mihailom Mikovom i s premijerom te zemlje Plamenom Orešarskim.

Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom Crkve Sveta nedelja, kao i Nacionalnog istorijskog muzeja u glavnom gradu Bugarske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić u Bugarskoj

Izvor: RTS, 18.Sep.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi u dvodnevnoj poseti Bugarskoj. Predviđeni sastanci sa najvišim zvaničnicima te zemlje...U dvodnevnu zvaničnu posetu Bugarskoj danas je doputovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koga je na Trgu Sveti Aleksandar Nevski dočekao bugarski predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.