Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisna Katalonija bi pripojila određene teritorije

Ministar pravosuđa u regionalnoj Vladi Katalonije Herma Hordo izazvao je negodovanje španskih i francuskih vlasti navodeći da bi, u slučaju proglašenja nezavisnosti, taj region mogao sebi pripojiti određene delove te dve zemlje.

Hordo je to rekao u Francuskoj tokom nastupa na Univerzitetu u gradu Prade, u oblasti Istočni Pirineji.

"Katalonija nikad nije zaboravila ostale teritorije na kojima je stanovništvo koje govori katalonskim dijalektom", naglasio je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<
Hordo tvrdi da Velika Katolonija obuhvata Severnu Kataloniju (oblasti Rusilon i Serdanja, trenutno u Istočnim Pirinejima), Valensijansku pokrajinu (dio Aragona na granici sa Katalonijom) i Balearska ostrva.

Španski dnevnik "Pais" piše da su vlasti navedenih regiona uvređene Hordovim tvrdnjama i da su osudile njegove "besmislene i netolerantne" stavove.

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost i grupacije za građansko društvo oformili su zajedničku platformu u julu pred održavanje regionalnih izbora u Kataloniji 27. septembra.

Grupacije koje su za nezavisnost Katalonije najavile su da će iskoristiti izbore kao neku vrstu referenduma.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Katalonija želi deo Španije i Francuske

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2015

26.08.2015. -..Veliki skandal rasplamsao se u Španiji nakon izjave ministra pravde katalonske vlade Germa Gorda da bi, u slučaju proglašenja nezavisnosti, Katalonija mogla da uključi u svoj sastav i druge španske teritorije (Valensiju, deo Aragona, Balearska ostrva), kao i deo Francuske...Pritom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.