Mekalister: Ogroman napredak Srbije

Izvor: B92, 08.Jun.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Ogroman napredak Srbije

EU je otvorena za nove članice i Srbija je na dobrom putu ka članstvu u njoj, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

On je naglasio da je Srbija postigla ogroman napredak u poslednjih nekoliko godina.

Mekalister je, otvarajući 15. Ekonomski samit Republike Srbije u Hotelu "Metropol", izrazio želju da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

"Zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija je na dobrom putu ka EU, ali koliko će dugo trajati taj put, to zavisi od brzine kojom će realizovati svoje obaveze", istakao je on.

Mekalister je ukazao na četiri glavne oblasti u kojima je važno postići napredak na putu ka članstvo u EU, a to su, kako je rekao, privreda, vladavina prava, regionalna saradnja i pitanje Kosova.

"Dakle, govorim o poglavljima 23, 24 i 35", rekao je on i naglasio da je Srbija u poslednjih nekoliko godina postigla ogroman napredak.

"I Brisel i Berlin pokazuju puno poštovanje prema reformama koje Srbija sprovodi, ali sigurno još ima dosta toga što se može učiniti", zaključio je on.

Izvestilac EP za Srbiju pohvalio je rad srpskog pregovaračkog tima u Briselu, na čelu sa šeficom tog tima Tanjom Miščević i pružio im podršku da tako nastave.

U Beogradu je danas počeo dvodnevni 15. Ekonomski samit Republike Srbije na kome će ministri, ambasadori i drugi zvaničnici govoriti o privrednom oporavku.

Ekonomski samit će, kako je saopštio organizator TGI Group International u saradnji sa Ekonomskim institutom Srbije, staviti akcenat na oporavak i rast srpske privrede, počev od ekonomske politike i plana Vlade Srbije kao i iz perspektive poslovanja u svakom sektoru ekonomije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makalister: Srbija na dobrom putu ka EU

Izvor: RTS, 08.Jun.2015

Otvoren 15. Ekonomski samit Republike Srbije u Hotelu "Metropol". Srbija je na dobrom putu ka članstvu u EU, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Makalister otvarajući samit. . Evropska unija je otvorena za nove...

Nastavak na RTS...

Ove godine otvaranje jednog ili više poglavlja

Izvor: Akter, 08.Jun.2015

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister nada se da će ove godine biti otvoreno jedno ili više poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju.."Srbija je na dobrom putu ka EU, a od nje zavisi koliko će joj vremena biti potrebno za taj proces" rekao je on na 15. Ekonomskom...

Nastavak na Akter...

Sledeći razgovor sa Prištinom je "dan D"?

Izvor: B92, 08.Jun.2015

Naredn razgovori predstavnika Srbije i Kosova 23. juna biće ključna za normalizaciju odnosa i otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju ove godine...To je u Beogradu rekao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister..."Da bi se otvorila prva poglavlja ove godine, obe strane će morati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.