Ma kakva korupcija,  EU zanima Kosovo!

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ma kakva korupcija, EU zanima Kosovo!

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da se stalnim isticanjem borbe protiv korupcije, fokus javnosti skreće s pitanja Kosova kao ključnog uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju.

- Tačno je da je korupcija u Srbiji ogromna, ali je ima i u razvijenim zapadnim državama. Naravno, to nije opravdanje i protiv nje se treba boriti, ali pričom o korupciji koja se plasira građanima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njihova pažnja se sa ključnog pitanja, a to je Kosovo kao politički uslov za kandidaturu, skreće na drugu stranu - kaže za "Vesti" Vukadinović.

Iz Brisela nam stalno poručuju da je korupcija važan uslov za napredak Srbije u evrointegracijama, da li su iskreni u tom zahtevu?

- Koliko se na delu vidi, oni traže deo teritorije Srbije i ako to dobiju, spremni su da žmure na korupciju. S druge strane, vlast i mediji u Beogradu pokušavaju da sakriju to da su spremni da se odreknu mrvica dostojanstva i brige od državi, plasirajući tezu kako Kosovo koči napredak zemlje ka EU.

UN su istraživale i zaključile da Srbi najviše podmićuju lekare i policajce, i to u proseku sa 178 evra?

- Problem svakako jeste što građani plaćaju mito lekarima i policajcima 50 ili 100 i nešto više evra. To je zaista loše i ružno, ali je mnogo manji problem od sistemske korupcije.

Suština je da postoji ozbiljna korupcija u vrhu vlasti, ali isto tako i u raznim međunarodnim telima i organizacijama na nivou EU i UN koje se, navodno, bore protiv korupcije. Zato je, što kaže narod, jedan par rukava boriti se s tim zlom, a drugi što se pričom o korupciji ovoj zemlji prikrivaju najkrupnija politička pitanja.

Ko zamagljuje suštinska pitanja?

- To rade i vlast i opozicija, pa i razne međunarodne organizacije. Vlast priča o naporima Srbije da bude deo EU i borbi protiv korupcije. Nosioci te borbe treba da budu policija i tužilaštvo, a ne da se suprotstavljanje toj pošasti svede samo na političku kampanju. Na svoj način to rade i partije.

Na koje stranke mislite?

- Osim vladajućih, vidimo da i najjača opoziciona snaga Srpska napredna stranka forsira u javnosti temu korupcije pri čemu njeni funkcioneri uglavnom izbegavaju da se izjasne o bilo čemu drugom, a naročito o vrućim i aktuelnim političkim pitanjima. Mogu da kažem da i opoziciona Liberalno-demokratska partija više voli da priča o tome, nego na primer o pritiscima i ucenama kojima je Srbija izložena sa zapada.

Koliko Zakon o finansiranju stranaka može da smanji korupciju u samim partijama?

- Meni se čini kao da je taj zakon napravljen kao da stranke gura u korupciju. Kako objasniti da one u predizbornim kampanjama troše deset i dvadeset puta više novca nego što mogu da zarade na legalan način i što im prođe kroz račune.

Odakle političkim partijama mnogo više novca van legalnih tokova?

- Iz crnih fondova, od biznismena i krupnog kapitala, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Na to se žmuri, pošto i tajkunima i zapadu to odgovara. Stranke se na taj način guraju u kriminal da bi onda ti isti ljudi, ali i stranci koji to znaju mogli da ih kontrolišu i utiču njihove odluke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proces evrointegracije Srbije će se nastaviti

Izvor: Beta, 08.Dec.2011

VAŠINGTON/BEOGRAD, 8. decembra 2011. (Beta) - Proces evropske integracije Srbije će se nastaviti bez obzira na odluku Evropskog saveta o njenom zahtevu za dobijanje statusa kandidata za prijem u EU, rekla je Nida Gelazis iz američkog Instituta Vudrou Vilson i ocenila da taj proces nudi i put za...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.