Ljajić: Radimo na izmeštanju migranata iz Banje Koviljače

Izvor: Studio B, 28.Dec.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Radimo na izmeštanju migranata iz Banje Koviljače

Šef komisije Vlade Srbije za rešavanje problema azilanata u Banji Koviljači Rasim Ljajić izjavio da nadležne državne službe neprestano sprovode tri grupe mera, koje za cilj imaju izmeštanje svih migranata iz tog mesta.

"Prva grupa mera se odnosi na organizatore krijumčarenja ljudi, koja treba da spreči ulazak migranata u Srbiju, kao i njihovo upućivanje u Banju Koviljaču. Druga podrazumeva da se što hitnije pronađe objekat za privremeni smeštaj migranata iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Banje Koviljače", rekao je Ljajić nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja "Za Banju Koviljaču".

On je dodao da bi treća mera podrazumevala potpuno izmeštanje centra za azil iz tog mesta u jednu od napuštenih kasarni Vojske Srbije, što bi bilo trajno rešenje tog problema.

Ljajić je, takođe, kazao da se sprovode formalne i praktične pripreme za osposobljavanje kasarne u novi Centar za azil, ali nije mogao precizira nikakve rokove.

"U svakom slučaju nastojimo da ubrzamo proceduru i skratimo je koliko je to moguće. Do tada ćemo nastaviti sa praćenjem svih ovih mera", rekao je Ljajić odajući priznanje policiji i svim nadležnim inspekcijskim službama na do sada urađenom poslu.

Predsednik Udruženja "Za Banju Koviljaču" Vladimir Vulović rekao je da su građani zainteresovani da se do kraja januara obezbedi objekat za privremeni smeštaj migranata, a da se što pre otvori novi Centar za azil.

"Pominje se rok do juna, a mi smatramo da bi, ako je moguće, trebalo da bude pre tog roka, kako se ne bi ugrozila turistička sezona, ali i tim ljudima omogućio humaniji i kvalitetniji život", kazao je Vulović.

Pomoćnik komesara Srbije za izbeglice Ivan Gerginov izjavio je ranije da bi svi migranti iz Banje Koviljače mogli biti odseljeni do kraja maja ili početka juna iduće godine, do kada bi trebao da počne sa radom novi Centar za azil, u nekoj od preuređenih kasarni Vojske Srbije.

Gerginov je naveo da je, pored tražilaca azila smeštenih u Centru, u Banji Koviljači još 140 takvih lica koja se svakodnevno javljaju na registraciju za smeštaj u tom objektu.

On međutim nije mogao da precizira broj ilegalnih imigranata koji nemaju potvrdu policije da traže azil.

Početkom novembra roditelji u Banji Koviljači nisu puštali decu u školu tvrdeći da im je ugrožena bezbednost zbog sve većeg broja imigranata.

Bojkot je završen nakon sedam dana kada je Vlada Srbije osnovala komisiju za rešenje problema velikog broja imigranata u Banji Koviljači.

Prema podacima lokalne policije, početkom novembra, van Centra za azil u Banji Koviljači koji ima 80 mesta, boravilo je više od 2.500 stranaca iz Afrike i Azije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić:Radimo na problemu migranata

Izvor: B92, 28.Dec.2011

Banja Koviljača -- Nadležne državne službe neprestano sprovode mere kako bi izmestili sve migrante iz Banje Koviljače, kaže Rasim Ljajić...Šef komisije Vlade Srbije za rešavanje problema azilanata u Banji Koviljači Rasim Ljajić kaže da se sprovode tri vrste mera, od kojih se prva odnosi na...

Nastavak na B92...

Izmeštanje imigranata iz Banje Koviljače

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2011

Država pokušava sistematski da reši problem imigranata i azilanata u Banji Koviljači, izjavio je danas šef vladine komisije koja se bavi tim problemom rasim Ljajić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.