Kurc: Suspenzija sporazuma iz Dablina neprihvatljiva

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Suspenzija sporazuma iz Dablina neprihvatljiva

Ministar inostranih poslova Astrije Sebastijan Kurc poručio je danas da Austrija ne može tolerisati odluku Mađarske o obustavljanju primene sporazuma Dablin III.

Kurc je ocenio da je takva odluka neprihvatljiva, a u telefonskom razgovoru sa mađarskim kolegom Peterom Šijartom, ukazao da će ona imati „negativne posledice“.

“To Austrija ne može tolerisati”, poručio je Kurc.

Mađarski premijer Viktor Orban doneo je odluku o suspenziji primene Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Dablin III koji reguliše nadležnost u vezi azilanata.

Time zemlje EU više ne mogu da proteruju azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbeglice, pošto su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

"Želimo evropsko rešenje, ali moramo da štitimo interese Mađarske i našeg stanovništva", rekao je portparol Orbana Zoltan Kovač bečkom dnevniku „Prese“.

"Brod je pun"; poručio je on dodajući da Mađarska ne može primiti daljih desetine hiljada "Dablinskih slučajeva".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske je obavestilo vlasti u Beču o svojoj odluci, na šta je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo ambasadora Mađarske Janoša Perenjia na razgovor.

Obustava primene Dablina III usledilo je iz tehničkih razloga, navele su mađarske vlasti, a Kovač je najavio da se radi o suspenziji na neodređeno vreme.

Pored Austrije Mađarska je o svojoj najnovijoj meri obavestila Belgiju, Češku, Francusku, Finsku, Holandiju, Luksemburg, Veliku Britaniju, Norvešku, Švedsku, Slovačku i Nemačku.

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19.jula 2013.godine, i on utvrđuje da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe.

Preko Mađarske, prema Kovaču, je od početka prošle godine ilegalno ušlo oko 100.000 stranaca, od kojih 60.000 samo od početka ove godine.

"Očekujemo solidarnost naših evropskih partnera", poručuje on dodajući da svi gledaju samo na Mediteran, a ove godine je više izbeglica u Evropu došlo preko balkanske rute.

Odluka Mđarske direktno pogađa Austriju, jer je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pre desetak dana najavila obustavu rešavanja novih molbi za dobijanje azila i "koncentrisanje" nadlažnih vlasti na Dablinske slučajeve.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije na odluku Mađarske zbog toga reagovali su sa negodovanjem.

"Ko dalje želi Evropu bez granica mora poštovati Šengenska pravila. To znači i pridržavanje Dablinskih pravila", poručula je Mikl-Lajtner u reakciji na odluku Mađarske.

Ona je ukazala da je Austrija spremna da pomaže Mađarskoj i da je već 40 austrijskih policajaca upućeno kao podrška na mađarsko-srpsku granicu.

"Jasno je da takva pomoć ne može biti jednosmerna", istakla je Mikl-Lajtner.

Od početka godine Austrija je, na osnovu Dablinskog sporazuma, proterala u drugu državu EU 620 podnosilaca molbi za dobijanje azila, a aktuelno ima još 1.300 slučajeva koje treba da reši.

Kod jedne četvrtine svih podnosilaca molbi za dobijanje azila radi se, prema rečima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grindboka o Dablinskim slučajevima, a većina je u Austriju došla preko Italije i Mađarske.

Grundbek je dodao da Austrija ne proteruje izbeglice u Grčku, jer tamo ne postoji mogućnost njihovog snabdevanja i smeštaja.

Mađarska odluka mogla bi izazvati lančanu reakciju, ukazuje "Prese" dodajući da eksperti očekuju da će sledeća zemlja koja bi uvela suspenziju Sporazuma mogla biti Italija.

Mađarska je pre par dana svojom najavom podizanja ograde od četiri metara duž granice sa Srbijom, preduzela prvu meru, na koju su, kako konstatuje list, srpski premijer Aleksandar Vučić reagovao šokirano, a Evropska komisija protestom "da su tek porušeni zidovi, i da ne treba graditi nove".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KURC: Nećemo tolerisati mađarsku suspenziju sporazuma o migrantima!

Izvor: Kurir, 24.Jun.2015

BEČ -  Ministar inostranih poslova Astrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) poručio je danas da Austrija ne može tolerisati odluku Mađarske o obustavljanju primene sporazuma Dablin 3...Kurc je ocenio da je takva odluka neprihvatljiva, a u telefonskom razgovoru sa mađarskim kolegom Peterom Šijartom,...

Nastavak na Kurir...

Kurc: Neprihvatljiva je mađarska suspenzija Dablinskog sporazuma o azilantima!

Izvor: Blic, 24.Jun.2015

Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc poručio je danas da Beč ne može tolerisati odluku Mađarske o obustavljanju primene sporazuma Dablin III koji reguliše prihvat azilanata u Evropskoj uniji...On je ocenio da je takva odluka neprihvatljiva, a u telefonskom razgovoru sa mađarskim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.