Komšije pobesnele: Na srpskim spiskovima 43 Hrvata

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2016, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije pobesnele: Na srpskim spiskovima 43 Hrvata

Hrvatski ministar pravde Ante Šprlje rekao je da se na srpskom spisku osumnjičenih za ratne zločine nalaze 43 državljana Hrvatske protiv kojih se u Srbiji vodi istraga na osnovu Zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine počinjene u bivšoj SFRJ.

Šprlje kaže da su to zvanična saznanja i da ti državljani Hrvatske znaju da su na listama, jer ih je o tome pre nekoliko godina obavestilo resorno hrvatsko ministarstvo, prenose hrvatski mediji.

- Ti ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su, koliko znamo, pod istragama, oni još nisu optuženi - rekao je Šprlje i dodao da će se Vlada Hrvatske, povodom toga, držati Ustava i zakona i da će se u okviru toga ponašati.

Odgovarajući da pitanje da li će Hrvatska tražiti zaustavljanje pristupnih pregovora Srbije sa EU, Šprlje je rekao da je Hrvatska jasno rekla da je za redefinisanje nadležnosti Srbije.

- Ne može jedna država nametati svoja prava drugoj. Mi ćemo se tako postaviti i na takav način ćemo pregovarati sa Srbijom. Nadamo se da će Srbija potpuno razumeti naš stav i da ćemo se u tom smislu moći dogovoriti - rekao je Šprlje.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić kaže da Srbija mora povući zakon prema kojem je sebe proglasila nadležnom za vođenje postupaka za ratne zločine na području bivše SFRJ.

- Sve to treba preispitati. Srbija ne može razvijati tu priču sa tim zakonom. Ona ga mora povući ako misli da bude ozbiljan partner, odnosno sagovornik EU - rekao je Orepić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Šprlje: Na spisku Srbije 43 hrvatska državljana

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2016

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje tvrdi da se za 43 hrvatska državljana u Srbiji vodi istraga na osnovu zakona o univerzalnoj nadležnosti za vođenje postupaka za ratne zločine na teritoriji bivše SFRJ..."Ono što znamo zvanično jeste da su na tom spisku 43 osobe", rekao je sinoć Šprlje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.