Kafa smanjuje depresiju kod žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2011, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa smanjuje depresiju kod žena

HARVARD -

Žene koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno su 20 posto manje depresivne od onih koje piju kafu ređe, pokazalo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka.

Još se ne zna zašto to ima takav učinak, ali stručnjaci smatraju da kofein u kafi menja hemiju u mozgu, jer u toku ovog istraživanja kafa bez kofeina nije imala isti učinak.

"Pijenje kafe daje dosta energije organizmu", rekao je Alberto Ašerio sa Univerziteta Harvard.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Otkrića, koja su objavljena u jednom američkom medicinskom časopisu rezultat su desetogodišnjeg istraživanja, koja su primenjena na više od 50.000 medicinskih sestara.

Tim sa Univerziteta Harvard u studiji je upoređivao zdravlje ispitanica od 1996. do 2006. godine i koristio je upitnike da bi pratio njihovo konzumiranje kafe.

Nešto više od 2.600 žena razvilo je depresiju tokom ovog vremenskog razdoblja. Većina tih žena pile su malo kafe ili je uopšte nisu pile.

U poređenju sa ženama koje su pile po jednu šoljicu kafe sa kofeinom nedeljno, one koje su konzumirale dve do tri šoljice imale su 15 odsto smanjeni rizik od razvoja depresije, a one koji su pile četiri ili više šoljica dnevno smanjile su rizik od depresije za 20 procenata.

Stručnjaci su istakli da njihova otkrića povećavaju vrednost drugih radova, u kojima je utvrđena niža stopa samoubistava među onima koji konzumiraju kafu.

Oni smatraju da je ključan kofein - za koji je poznato da poboljšava raspoloženje i povećava pozitivnu energiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Depresivna si? Skuvaj kafu

Izvor: Mondo, 28.Sep.2011

Žene koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno su 20 odsto manje depresivne od onih koje piju kafu ređe, pokazalo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka.

Nastavak na Mondo...

Kafa za dobro raspoloženje

Izvor: Domino Magazin, 28.Sep.2011

Drmnite 4 šoljice i bićete kao nove i baš suuper!..Novo istraživanje otkriva da žene koje redovno piju kafu imaju manje izglede da će oboleti od depresije...Četiri i više šoljica kafe su potrebne da bi se zaštitili, a dokazano je da je kafa dobra za mentalno zdravlje..."Manje količine kafe...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.