Kada sve ostalo propadne: Microsoft tuži Samsung

Izvor: B92, 04.Avg.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada sve ostalo propadne: Microsoft tuži Samsung

Kompanija Microsoft je ponovo tužila dugogodišnjeg partnera, kompaniju Samsung, zbog kršenja ugovora u vezi sa licenciranjem tehnologije korišćene na tržištu smartfona.

"Nakon što je postao vodeći 'igrač' na svetskom tržištu pametnih telefona, Samsung je prošle godine odlučio da prestane da poštuje dogovor s Microsoftom", saopštio je savetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Microsofta.

Tužba je predata na federalnom sudu u Njujorku, a u njoj se navodi da Samsung ne plaća za Micorosoftovu patentiranu tehnologiju korišćenu za telefone i tablete sa operativnim sistemom Android.

"Analiziraćemo tužbu detaljno i odlučiti kakav će biti naš odgovor", saopšteno je iz Samsunga.

Microsoft tvrdi da se Samsung ne pridržava ugovora potpisanog 2011. godine, a tužba je podignuta nakon neuspelih pregovora koji su trajali mesecima.

Savetnik Dejvid Hauard potvrdio je da se tužba tiče plaćanja Microsoftu za intelektualno vlasništvo.

Samsungova prodaja smartfona se učetvorostručila otkako je potpisan ugovor s Microsoftom. Kompanija je 2011. godine prodala 82 miliona uređaja sa OS Android, a tri godine kasnije je prodala 314 miliona uređaja.

Samsung je postao Golijat na tržištu i najveći proizvođač čiji uređaji koriste Googleov besplatni operativni sistem Android.

"Samsung je predviđao uspeh, ali niko nije mogao da zamisli da će prodaja uređaja sa OS Android toliko porasti", kazao je Hauard.

Nakon što je Microsoft kupio Nokiju prošle godine, Samsung je prestao da poštuje ugovor o kros-licenciranju. Microsoft tvrdi da je Samsung iskoristio kupovinu Nokijinog sektora za mobilne telefone da se udalji od obaveza preuzetih ugovorom.

Microsoft je kupio Nokiju u aprilu za 5,44 milijarde evra.

Nokia je bila svetski lider na tržištu mobilnih telefona sve do predstavljanja Appleovog iPhonea 2007. godine i dolaska telefona s Androidom, uglavnom onih koje je proizveo Samsung.

Microsoft je u junu odabrao Android za svoju novu Nokiju, a taj potez je napravljen kako bi bila konkurentna na tržištu.

Microsoft tvrdi da Android sadrži njegovu patentiranu tehnologiju. Samsung je Microsoftov dugogodišnji partner i proizvodi različite komponente koje pokreće Microsoftov softver uključujući i verziju Windowsa za mobilne uređaje.

"Microsoft ceni i poštuje partnerstvo sa Samsungom i očekuje da se ono i nastavi. Tražimo od suda da reši naše nesuglasice i uvereni smo da će ugovor biti još jači", saopšteno je iz Microsofta.

Microsoft tvrdi da je ovo prva tužba protiv Samsunga i da je namera da se dobije novac koji je zagarantovan ugovorom, kao i kamate zbog zakasnelih isplata.

"Osim ako je jedna od dve strane 'zabrljala' tokom potpisivanja ugovora, ne znam šta ljudi u Samsungu misle. Ne razumem zašto su prestali s isplatama", rekao je analitičar Rob Enderle.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samsung ne plaća, Majkrosoft tuži

Izvor: B92, 04.Avg.2014

Vašington -- Majkrosoft je odlučio da podnese tužbu američkom sudu protiv južnokorejske kompanije Samsung zbog nepoštovanja licencnog sporazuma iz 2011. godine...Radi se o sporazumu kojim je predviđeno plaćanje nadoknade za korišćenje patenata Majkrosofta koji se nalaze u operativnom sistemu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.