Josipović: Ključno podrška Srbiji

Izvor: B92, 13.Apr.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ključno podrška Srbiji

Bratislava -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je u hrvatskoj spoljnoj politici i dalje ključna podrška Srbiji i susedima na zapadnom Balkanu da što pre uđu u EU.

Drugi dan trodnevne neformalne konferenciji o bezbednosti Globsek u Bratislavi počeo je panelom, na kome su se Josipović, predsednik Slovenije Danilo Tirk i slovački predsednik Ivan Gašparovič složili da ne sme da se dopusti da ekonomski problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU potisnu u drugi plan suštinu evropskog projekta - činjenicu da je EU nastala kako bi se izbegli budući ratovi.

"Nema veće vrednosti od mira, bezbednosti i stabilnosti", kazao je Josipović i nabrojao glavne probleme na zapadnom Balkanu potekle iz vremena ratova, uz naglasak na tome da te zemlje pitanja granica, raseljenih i nestalih lica i sukcesije sada rešavaju susedskom saradnjom.

"Dobrim odnosima sa susedima gradimo dobru budućnost za našu decu. Prošle godine odnosi su bili mnogo, mnogo bolji nego pre nekoliko godina. Ključno u hrvatskoj spoljnoj politici ostaje da podržimo susede da uđu u EU što brže", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik apelovao je i na Slovačku i na Sloveniju da maksimalno pomognu Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope koje su krenule u evropsku integraciju da što pre sprovedu potrebne reforme i kvalifikuju se za ulazak u Uniju.

Prihvatanje Hrvatske kao 28. članice EU od naredne godine, prema oceni Josipovića, nije samo signal optimizma za EU da je evropska ideja i dalje atraktivna, već i važan signal za hrvatske susede u regionu da je Unija otvorena za svaku zemlju koja sprovede reforme i krene u transformaciju u moderno evropsko društvo.

U današnjem predsedničkom panelu na konferenciji, slovački, slovenački i hrvatski predsednik složno su ocenili da EU i SAD zajedno u NATO, bez obzira na to što su preokupirane ekonomskim problemima, zaduženjem, konsolidacijom javnih finansija i fiskalnim paktom, ne smeju da potisnu u drugi plan pitanje realne bezbednosti i Evropu ne kao ekonomski, već kao pre svega mirovni projekat.

Veliki deo debata na sedmom Globseku, koji od 12. do 14. aprila organizuje Slovačka atlantska komisija u saradnji sa ministarsvima inostranih poslova Slovačke i Češke i fondom Višegradske grupe, posvećen je zapadnom Balkanu.

Druga velika tema ovogodišnje konferencije je "arapsko proleće". Na tom tradicionalnom neformalnom forumu za razmenu mišljenja i stavova o ključnim izazovima bezbednosti starog kontinenta ove godine učestvuje više od 500 zvaničnika, političara, diplomata, naučnika i stručnjaka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brzi ulazak Srbije u EU doprinosi bezbednosti Evrope

Izvor: EurActiv Srbija, 13.Apr.2012

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je 13. aprila, na neformalnoj konferenciji o bezbednosti Globsek u Bratislavi, da je u hrvatskoj spoljnoj politici i dalje ključna podrška Srbiji i susedima na zapadnom Balkanu da što pre udju u Evropsku uniju. Drugi dan trodnevnog skupa počeo je predsedničkim...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.