Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik, sredstvo (ne)razumijevanja

"Jezički purizam ili čistoća jezika izražena paralelno s nacionalnim diskursom, nije samo posljedica nacionalističkog shvatanja ni ekvivalent ksenofobiji i pretjeranoj društvenoj potrebi za razgraničavanjem, već i oružje koje služi rasističkoj i nacionalističkoj ideologiji", na to je ukazala i Snježana Kordić, priznata hrvatska lingvistkinja, koja je knjigom "Jezik i nacionalizam" svojevremeno izazvala stručnu i političku polemiku u današnjim republikama.

Iako je teza >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << naučnice zaboljela u vremenu i prostoru na kojem se analizirala, najsrodnije je uporište za sistem obrazovanja u kojem  je postratnim generacijama doslovno zabranjeno zajedničko odrastanje.

U namjeri da slikovito opiše protiv čega se zapravo bori, jedan od srednjoškolaca iz Jajca nedavno mi je naveo primjer "toaleta za Bošnjake, Hrvate i Srbe?!", kao najsnažniji dio sjećanja na svoje prve školske dane.

Njegova borba protiv novih, najavljenih podjela, odnosno izgradnje škole koja bi djelovala samo po bosanskom planu i programu, na sreću, dala je rezultate, ali se bojim da glas generacije na koju se direktno primjenjuje ovakav princip obrazovanja ograničen nacionalnim podjelama, suštinski nije naišao na opšte razumijevanje.

Prava za koja se zalaže grupa srednjoškolaca iz Jajca kose se sa savremeno indoktrinisanim uvjerenjima u BiH na kojima do danas opstaju i najveće nacionalističke prevare, pa je izostanak otvorene podrške i mnogih istomišljenika, a posebno stručnjaka i prosvjetnih radnika, u takvim okolnostima očekivan, nikako i odgovoran.

Godinama svjedočimo jačanju uloge jezika u manipulaciji i političkom konfliktu, o čemu brojni lingvisti ćute ili tu instrumentalizaciju jezika otvoreno brane od njegovih lingvističkih pojmova, dijalekta, književnosti, generičkog smisla i standarda.

Sve te okolnosti pobjedu protiv podjela čine snažnijom i neka to bude prva uspješna odbrana primarne funkcije jezika - kao sredstva sporazumijevanja i još jedna lekcija iz Jajca upućena svima, ovog puta od odlučnih i istrajnih šesnaestogodišnjaka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.