JMBG protest: Blokiran saobraćaj u Sarajevu, zgradu Vlade gađali jajima

Izvor: Blic, 01.Jul.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JMBG protest: Blokiran saobraćaj u Sarajevu, zgradu Vlade gađali jajima

Aktivisti kojih, prema policijskim procenama oko dve hiljade, uzvikuju “lopovi”, “otkaz” i “revolucija”. Protest u Sarajevu je organizovan jer parlament BiH nije do kraja juna usvojio novi zakon o jedinstvenom matičnom broju kako je to zatraženo nakon sličnog okupljanja 6. juna. Učesnicima protesta se do sada niko nije obratio od zvaničnika.

Građani su molitvom i minutom ćutanja odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović.

Njima su se pridružili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i članovi Udruženja poljoprivrednika koji su nezadovoljni radom Vlade Federacije BiH prethodno na zgadu te institucije bacili 300 jaja.

Jedna policajka koja je bila na redovnom zadatku je pokušala bezuspešno da poljoprivrednicima otrgne kesu s jajima.

- Ja sam poljoprivredni proizvođač iz BiH. Ovu akciju smo najavili kada su se ove bahate i neodgovorne vlasti odlučile na šutnju prema poljoprivrednicima, koja traje već mesecima. Gospoda je sebi isplatila plate za peti mesec, a mi smo pred bankrotom - rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić za sarajevski portal “Klix.ba”.

On je istakao da poljoprivrednici nemaju novca da prehrane svoje porodice.

- Više nećemo organizovati masovne proteste jer su nas vlastodršci uništili do te mere da ne možemo da se organizujemo ni da platimo korpu jaja, već moramo da ih sakupljamo između sebe, a kamoli da plaćamo autobuse i organizujemo masovna okupljanja. Mi smo spremni da razgovaramo s njima, ali dijaloga nema dok nam ne isplate novac barem za prošlu godinu - rekao je Pejić.

Pozivaju na bojkot plaćanja računa

Aktivisti su postavili velike transparente na kojima, između ostalog, piše: “JMBG” i “OTKAZ 01.07. “, ‘Bagra vlada...”, “....Počni raditi stoko...” Građani pozivaju na bojkot plaćanja računa jer vlast od poreza građana dobija plate.

Plato ispred zgrade institucija BiH zaštićen je ogradom na širokom prostoru sve do stepenica koje vode prema glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Automobilski i tramvajski saobraćaj za sad su u funkciji na toj saobraćajnici u oba smera - iz pravca Ilidže prema Baščaršiji i obrnuto.

Plato ispred zgrade institucija BiH osiguravaju policijske snage. Fena je javila da je oko 45 građana sa područja Tuzlanskog kantona krenulo jutros ka Sarajevu.

Aktivistkinja iz Tuzle Mina Zuban je rekla Feni da protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine građani moraju započeti “konačni obračun s neodgovornom i korumpiranom vladajućom elitom”.

- Ne samo da zakon nije usvojen, nego domaća politička elita nije našla za shodno ni da pokuša naći rešenje za legitimne zahteve građana koji su proistekli iz junskih demonstracija. Parlamentarci nisu na svojim radnim mestima, a uredno dobijaju plate - rekla je Zuban.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTESTI U SARAJEVU: Jajima zasuli Vladu BiH!

Izvor: Kurir, 01.Jul.2013

Aktivisti kojih, prema policijskim procenama oko dve hiljade, uzvikuju “lopovi”, “otkaz” i “revolucija”..SARAJEVO - Učesnici protesta u organizaciji neformalne grupe “JMBG za sve” ispred zgrade državnih organa u Sarajevu blokirali su saobraćaj nezadovoljni stanjem u državi, ali i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.