Istraga EULEKS-a podstiče pitanja

Izvor: Southeast European Times, 01.Jun.2013, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga EULEKS-a podstiče pitanja

Tužioci EULEKS-a trenutno istražuju preko 100 optužbi za ratne zločine.

31/05/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 31.5.2013.

Sud u Prištini odredio je 30-dnevni kućni pritvor sedmorici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u sklopu tekuće EULEKS-ove istrage o njihovoj navodnoj umešanosti u više ratnih zločina, što je dovelo do reakcija u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << se postavlja pitanje fokusa misije.

Privedeni su poznati kao „Drenička grupa“, po lokaciji njihove operacije iz 1998. godine, tokom sukoba na Kosovu.

Dvojica privedenih su najistaknutiji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova -- Sulejman Selimi, trenutno ambasador Kosova u Albaniji, i Sami Luštaku, koji je gradonačelnik Skenderaja/Srbice.

„Te osobe su pod istragom za ratne zločine ... u vidu narušavanja telesnog integriteta i zdravlja civila koji su držani u zarobljeničkom centru [Oslobodilačke vojske Kosova] koji se nalazi u Likovcu“, navodi se u saopđtenju EULEKS-a.

Selimi nije optužen za bilo kakva krivična dela i uložio je žalbu na kućni pritvor koji mu je odredio sud, rekao je njegov advokat Tome Gaši.

„Iza namere da se ovaj slučaj sada iznese u javnost možda stoji politička motivacija“, rekao je Gaši za SETimes.

Hiljade ljudi izašle su u ponedeljak (27. maja) na ulice Prištine pod sloganom „Celo Kosovo je OVK“, protestujući zbog istrage EULEKS-a.

„Pozivamo predsednicu [Atifete] Jahjagu, premijera [Hašima] Tačija i predsednika parlamenta [Jakupa] Krasnićija da odmah preispitaju mandat EULEKS-a“, rekao je Džavit Jašari, predsednik asocijacije porodica pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

EULEKS u sklopu svog mandata ima izvršna ovlašćenja da vodi postupke za ratne zločine na Kosovu.

Međutim, mnoge ratne asocijacije i lokalni Albanci veruju da su „na meti“ EULEKS-a bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova, umesto da se fokusira na ratne zločine koje su navodno počinili Srbi.

„Tužioci EULEKS-a trenutno istražuju 101 slučaj ratnih zločina“, rekao je portparol misije Bljerim Krasnići za SETimes.

Gaši je dodao da je odluka o kućnom pritvoru podstaknuta nedavno postignutim sporazumom Beograd-Priština, a drugi se slažu sa tim.

„Stvara se klima 'ublažavanja' agresivnosti tih 'svemoćnih' ljudi, nakon postizanja sporazuma vezanog za sever Kosova“, kaže Beljulj Bećaj, profesor kosovskog koledža Univerzum, u izjavi za SETimes.

EULEKS će biti deo implementacije sporazuma zbog svoje uloge u policijskom i pravosudnom sistemu Kosova.

Kako će istraga EULEKS-a vezana za ratne zločine na Kosovu koristiti zemlji? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Dreničkoj grupi određen pritvor

Izvor: Blic, 01.Jun.2013

Apelacioni sud u Prištini je prihvatio zahtev međunarodnog tužioca i sedmorici bivšh komandanata i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz takozvane Dreničke grupe, koji su optuženi za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine odredio meru pritvora. ..Kako javlja portal Gazetaekspres,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.