Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: SPC u svojoj radnji prodaje i kozmetiku bez PDV-a

Roba koja se prodaje u prodavnicama Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije u sistemu PDV-a, ali crkvene radnje, pored predmeta za bogosluženje, bez obračunatog PDV-a prodaju i kozmetičke proizvode: dezodoranse, balzame za usne, šampone i slično, piše danas portal Insajder.

"Za ovu robu ne izdaje se fiskalni račun. Reč je čak i o robi privatnih prozvođača. Kada u radnji SPC tražite račun, umesto fiskalnog računa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Poreske uprave dobijete isečak na kojem piše Patrijaršijski upravni odbor", navodi Insajder.

Taj portal podseća da poreskim zakonima verske zajednice jesu oslobođene PDV-a i poreza na imovinu, ali uz ograničenje da se olakšice odnose na usluge i objekte koji imaju svrhu bogosluženja.

Uprkos postojećim brojnim olakšicama, patrijarh SPC Irinej je nedavno rekao da Crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati imovina nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata.

Interesantno je da je upravo prodavnica na Terazijama vraćena Crkvi u postupku restitucije, navodi Insajder.

Sudeći prema isečku računa, zvanični vlasnik prodavnice na Terazijama je Patrijaršijski upravni odbor koji ima i svoje preduzeće Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda.

Prema istraživanju Insajdera, crkve plaćaju poreze na svoja preduzeća i privredne delatnosti.

Na čelu Partijaršijskog upravnog odbora nalazi se patrijarh Irinej.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC u radnji prodaje i kozmetiku bez PDV-a

Izvor: Beta, 03.Feb.2017

Roba koja se prodaje u prodavnicama Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije u sistemu PDV-a, ali crkvene radnje, pored predmeta za bogosluženje, bez obračunatog PDV-a prodaju i kozmetičke proizvode: dezodoranse, balzame za usne, šampone i slično, piše danas portal Insajder."Za ovu robu ne izdaje se...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.