Hrvatska o poglavlju 23: Krećemo se u dobrom pravcu

Izvor: B92, 23.Maj.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska o poglavlju 23: Krećemo se u dobrom pravcu

Zagreb -- Hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač rekao je da se stvari po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU "kreću u dobrom pravcu“.

"Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to rešenje. Hrvatska je vrlo pozitivna i deluje konstruktivno”, izjavio je Kovač.

Šef hrvatske diplomatije kaže da se ne seća da je ikada neko u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji prozivao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje koje su zaista prve pravile blokade kada je Srbija formalno počela pregovore u EU.

“To je bilo u januaru 2014. godine, a prva dva poglavlja otvorila tek decembru 2015. godine. Nikada niko nije postavljao pitanje zašto je Srbiji bilo potrebno dve godine da počne da pregovara. Sada, kada još nema nikakvih odluka o poglavlju 23, Hrvatska se u nekim medijima u Srbiji svaki dan proziva. Nema potrebe za tim“, izjavio je Kovač na marginama Saveta ministara u Briselu.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske smatra da je Hrvatska najbolji prijatelj svim zemljama Jugostočne Evrope - i Srbiji i BiH i CG i Makedoniji I Albaniji i Kosovu.

Hrvatska te zemlje najbolje poznaje i imamo najveći interes da se te zemlje se približe članstvu u EU. Jasno, pri tome se moraju ispunjavati kriterijumi i treba naučiti proces - što znači - treba pregovarati sa svima treba uvažavati kriterijume i treba raditi i prilagoditi se“, kaže Kovač.

Upitan li će poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU biti otvoreno do kraja juna, kako je i planirano, Kovač je poručio da smatra da je rešenje blizu.

Kada je reč o odnosima nove Vlade Hrvatske sa Srbijom, ministar spoljnih poslova Hrvatske kaže da očekuje da nova srpska vlada bude proevropski orijentisana.

"Naša želja će biti da se uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske. Za odnose za to će biti potrebna jedna zdrava osnova. Racionalna podloga", naveo je.

"Moramo", ukazao je, "rešiti pitanje nasleđa rata i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije. Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju. Ove neke političke stvari ćemo rešiti dijalogom", smatra Kovač.

Ministar spoljih poslova Hrvatske kaže da se već dogovorio sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem da poseti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove srpske vlade.

Podsećamo, radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Postignuta je saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

"Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju", rekla je tada šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je onda da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije.

Isto se dogodilo i početkom maja, Holandija je pokrenula pitanje otvaranja poglavlja 23, ali je Hrvatska opet blokirala.

Zvaničnici iz Hrvatske više puta su izjavljivali da nije reč o blokadi puta Srbije ka EU već da "pomažu Srbiji da sazri".

Profesor Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović izjavio je pre nekoliko dana da se Hrvatska po tom pitajnu ponaša kao da ima "sindrom zlostavljanog deteta".

"Hrvatska je imala probleme pri ulasku u EU, sada nastoji da se tako ponaša i prema drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije", rekao je Jović u intervjuu za RTS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kovač o poglavlju 23: Smatram da smo blizu rešenja

Izvor: RTS, 23.Maj.2016

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, na pitanje Tanjuga da li se može očekivati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna, rekao je da smatra da "smo blizu rešenja". . Kovač je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.