Fajnenšel tajms: Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

Izvor: Blic, 29.Okt.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fajnenšel tajms": Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

Istinsku moć u srpskoj vladi ima njen prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, konstatuje britanski "Fajnenšel tajms" i ocenjuje da bi Vučić i njegova Srpska napredna stranka na eventualnim izborima mogli da osvoje dovoljno ubedljivu pobedu, koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera i koja bi im dala čvrst mandat da sprovedu teške reforme.

Fajnenšel tajms u tesktu pod naslovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić", navodi da bi vicepremijer i lider naprednjaka mogao da iskoristi politički zamah početka pristupnih pregovora sa EU na eventualnim prevremenim izborima.

U Srbiji su parlamentarni izbori održani pre skoro 18 meseci, ali ključno pitanje političke debate sada je da li će novi izbori biti održani na proleće, podseća list.

Nošen talasom popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić nije potvrdio da razmišlja o prevremenim izborima, ali, oprezno, nije ni isključio tu mogućnost.

- Ne mogu da garantujem da nećemo imati izbore, ali više bih voleo da veće napore uložimo u razvoj zemlje - citira list Vučića iz jednog ranijeg intervajua za Fajnenšel tajms.

- Nisam baš voljan da idem na izbore, ali ako se pojavi više tvrdnji opozicione strane da nemamo legitimitet, reći ćemo, ok, hajde da proverimo - navodi list.

Spekulacije o održavanju izbora su intenzivirane prošlomesečnom smenom Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda zbog čega su lokalni izbori zakazani za proleće. Opšti izbori bi mogli biti održani u isto vreme, konstatuje list.

Ako, shodno očekivanjima, EU odobri da pregovori o članstvu Srbije počnu početkom sledeće godine, čini se da bi Vučić želeo da iskoristi taj politički zamah, ocenjuje list.

Poslednje ankete javnog mnjenja ukazuju da on i njegova Srpska napredna stranka mogu da osvoje dovoljno velku pobedu koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije premijera Ivice Dačića.

To bi takođe donelo naprednjacima i čvrst mandat da sprovedu teške reforme koje je vlada pokrenula ovog meseca.

Podsećajući na rezultate prošlogodišnjih izbora, list navodi da su "naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima što je Dačiću omogućilo da postavi svoju cenu: mesto premijera, dok rejting demokrata od tada rapidno opada".

Dačić se od tada profilisao kao pregovarač Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji su kulminirali sporazumom postignutim u aprilu.

"Međutim, kod kuće se pokazalo da je istinska moć u vladi u rukama Vučića", ocenjuje britanski list podsećajući da je Vučić ujedno i nasledio predsednika Tomislava Nikolića na mestu šefa naprednjaka.

Kao prvi potpredsednik vlade, Vučić je preuzeo takođe odgovornost za nadgledanje srpskih obaveštajnih agencija.

To mu je obezbedilo platformu za njegovu najpopularniju - iako kontroverznu - inicijativu - a to je borba protiv korupcije koja je otišla toliko daleko da je dovela do hapšenja najbogatijeg čoveka u Srbiji, tajkuna Miroslava Miškovića u decembru prošle godine.

Kritičari i oni koji su se našli na udaru te borbe smatraju da se ona vodi selektivno u populističke svrhe i radi slabljenja političkih protivnika, dok Vučić negira da je antikorupcionaška kampanja politički motivisana.

Vučić: U smeni Đilasa nema ničeg nedemokratskog

- Nije moja krivica što je Demokratska stranka bila na vlasti 12 godina i što su umešani u skoro svaki kriminalni slučaj u zemlji - rekao je on.

Na optužbe Dragana Đilasa da njegova smena sa mesta gradonačelnika predstavlja jedan od brojnih signala da Srbija "klizi u diktaturu i jednopartijsku vladavinu", Vučić kaže da tu nema ničeg nedemokratskog, podseća list.

- Ovo je demokratija, socijalisti su se predomislili - rekao je on, podseća list.

Nova srpska vlada je ocenjuje list, zadobila poverenje međunarodne zajednice jer je učinila korak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Iako je taj korak vezan za Kosovo izgledao rizičan na polju unutrašnje politike, činjenica da je on obezbedio najverovatniji početak pregovora sa EU u januaru doprinela je popularnosti naprednjaka i osnažila Vučića - zaključuje Fajnenšel tajms.

Ipak, prepreka na putu ka pregovorima ostaju lokalni izbori na Kosovu 3. novembra. Velika izlaznost srpske zajednice obezbedila bi nastavak implementacije Briselskog sporazuma.

Ali ukoliko se potvrdi početak pregovora sa EU, raspisivanje prevremenih izbora ipak bi nosilo izvestan rizik sa sobom. Neki analitičari strahuju da bi predizborna kampanja mogla da omete sprovođenje važnih ekonomskih mera srpske vlade.

Popularnost naprednjaka bi takođe mogla da izbledi do sledećeg proleća.

Na kraju krajeva, Tadić je raspisao prevremene izbore prošle godine, očekujući da će sigurno pobediti, ali se stvari nisu odigrale po planu, zaključuje list.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

Izvor: Akter, 29.Okt.2013

Istinsku moć u srpskoj vladi ima njen prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, konstatuje britanski "Fajnenšel tajms"

Nastavak na Akter...

"Fajnenšl tajms": Članstvo u EU cilj srpske vlade

Izvor: Blic, 29.Okt.2013

Britanski list "Fajnenšl tajms" objavio je danas, povodom Investicionog dana Srbije u Londonu, specijalno izdanje sa nekoliko tekstova na temu - Srbija. ..Srpska vlada, u kojoj "istinsku moć ima prvi potpredsednik Aleksandar Vučić", ima za cilj članstvo u Evropskoj uniji, a kada Srbija bude otpočela...

Nastavak na Blic...

„Fajnenšel tajms” : Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

Izvor: Politika, 29.Okt.2013

LONDON – Istinsku moć u srpskoj vladi ima njen prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, konstatuje britanski „Fajnenšel tajms” i ocenjuje da bi Vučić i njegova Srpska napredna stranka na eventualnim izborima mogli da osvoje dovoljno ubedljivu pobedu, koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.