FUTURISTIČKI KARTON SITI Ceo grad napravljen 3D štampačem!

Izvor: Blic, 23.Jan.2017, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FUTURISTIČKI "KARTON SITI" Ceo grad napravljen 3D štampačem!

Zamislite svet gde veliki grad može da se izgradi samo jednim pritiskom na dugme. Možda deluje kao naučna fantastika, ali to je ono čemu tehologija 3D štampe teži, prema mišljenju i radu kompanije iz Dubaija.

"Cazza" je dizajnirala 3D kran za štampanje, nazvan "Minitank", za koji kompanija tvrdi da može da gradi 50 posto brže od konvencionalnih metoda građevinarstva.

Iz kompanije navode da osim brzine, ovakav način gradnje je i bolji po životnu sredinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Tinejdžerski san

Iza "Minitanka" stoji, ni manje ni više, nego jedan tinejdžer. Kris Kelsi je izvršni direktor kompanije "Cazza" i ima samo 19 godina. Novac je zaradio prošle godine kad je prodao svoj prethodni startap biznis kako bi mogao da finansira trenutni projekat.

Kompanija je zaposlila tim iskusnih inženjera iz oblasti 3D štamapnja i uz pomoć njihovog znanja dizajnira serije mobilnih 3D štampača, i počinje da testira prototipove koji upućuju na konačnu verziju "Minitanka", koji je trenutno u izgradnji.

Kelsi navodi kako će najveća prepreka za uvođenje "Minitanka" biti pogrešno razumevanje javnosti.

- Ljudi ne shvataju koliko se svet 3D štampanja promenio. Oni misle da je on samo u vezi sa plastikom i smatraju da sama struktura nije zdrava, a to nije ono što mi radimo - istakao je Kelsi.

U proteklih 15 godina, 3D štampanje je evoluiralo od tehnologije za štampanje malih igračaka do mega industrije u modi ili umetnosti.

Veliki potencijal

Džek Čeng, profesor sa Univerziteta u Hong Kongu, veruje da ovakva tehnologija ima ogroman potencijal.

- Mislim da je moguće, tehnološki, ali sve naravno zavisi od brzine. Beton nije kao plastika, on ne očvrsne odmah kad se odštampa, potrebno mu je određeno vreme - rekao je Čeng.

On navodi kako vojska u SAD istražuje ideju 3D štampanja gradova nakon nekih velikih nesreća, kad je potrebno hitno seliti ljude.

Prošle godine je Vlada u Dubaiju objavila svoju strategiju 3D štampanja, koja ima cilj da oko 25 posto zgrada u tom gradu bude ištampano tom tehnologijom do 2030. godine.

Kompaniju "Cazza" su 2016. godine pozvale vlasti iz Dubaija koje se bave putevima i saobraćajem da im predstave svoju tehnologiju.

"Cazza", koja je imala sedište u SAD, ga je kansije preselila u Ujedinjene Arapske Emirate, koji su dom prve funkcionalne 3D ištampane zgrade, koju je izgradila robotička ruka za 17 dana.

Kelsi navodi kako "Cazza" ima nekoliko projekata u planu u Dubaiju, ali da još uvek neće da otkriva detalje.

Koncept 3D štampanja građevina je prvi ozbiljno istražio profesor Berhrok Košnevis, sa Univeziteta Južna Kalifornija.

On je 2009. izmislio kompjuterski program koji je bio sposoban da štampa oko 232.000 metara kvadratnih za dvadeset sati.

"Cazza" nije prva kompanija koju je inspirisao izum profesora Košnevisa, koji trenutno radi za NASA-u i istražuje izvodljivost štampanja na Mesecu.

Inovacija kod Minitanka je to što će štampati na licu mesta, što svakako smanjuje troškove transporta i proizvodi manje otpada.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ceo grad napravljen 3D štampačem

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 23.Jan.2017

Zamislite svet gde veliki grad može da se izgradi samo jednim pritiskom na dugme. Možda deluje kao naučna fantastika, ali to je ono čemu tehologija 3D štampe teži, prema mišljenju i radu kompanije iz Dubaija..„Cazza“ je dizajnirala 3D kran za štampanje, nazvan „Minitank“, za koji kompanija...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.