Evropski put Srbije – put budućnosti

Izvor: RTS, 12.Jun.2012, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski put Srbije – put budućnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano inaugurisan u zgradi Predsedništva Srbije. Inauguraciji prisustvovali lideri partija, verski poglavari, diplomatski kor i gosti iz inostranstva.

18.20 - Kulturno-umetničkim programom koji je izveo ansambl "Gradimir" završena svečana inauguracija.

18.14 - Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić započeo obraćanje prisutnima. 

18.07 - Prisutnima se obratio komesar za proširenje EU Štefan File. 

18.02 - Intoniranjem himne "Bože pravde" počela inauguracija predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U zgradi Predsedništva Srbije je, 11 dana pošto je položio zakletvu, inaugurisan predsednik države Tomislav Nikolić, čime je počeo njegov petogodišnji mandat.

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je da će Evropska unija biti najveći saveznik Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u toj organizaciji.

File je rekao da je na inauguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolića došao da iskaže privrženost Srbiji, njenom narodu i njenim naporima da modernizuje zemlju, kao i evropskim integracijama i dodao da se EU nada da će brzo biti formirana srpska vlada.

Posle izbora, kako je rekao, od institucija se očekuje da se vrate na posao i da nastave ambiciozan put reformi kako bi se zemlja pripremila za priduženje EU.

File je rekao da pozdravlja obećanja koja je Nikolić dao a koja se tiču kontinuiteta inistitucija i pozdravio što će Nikolićeva prva zvanična poseta kao predsednika biti poseta Briselu.

On je istakao da EU nema skrivenih zahteva i da će pre svega razmotriti napredak Beograda u dijalogu sa Prištinom i daljem normalizovanju odnosa, kao i u sprovođenju reformi u ključnim oblastima pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Pre inauguracije, predsednik Nikolić sastao sa evropskim komesarom Štefanom Fileom.

Inauguraciji na Andrićevom vencu, koja je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i himne Evropske unije "Oda radosti", prisustvovao je veliki broj zvanica.

Prisutnima se prvi obratio komesar za proširenje EU Štefan File, koji je rekao da očekuje da će Srbija nastaviti put ka EU. Potom se zvanicama obratio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić je poručio da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta i da će pomoći da taj put bude nastavljen, da će u interesu države sarađivati sa svima u svetu, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", istakao je Nikolić.

Nikolić je napomenuo da će štititi Ustav Srbije, poštovati i čuvati teritorijalni integritet države i da će pokušati da objedini sve političke snage u zemlji kako bi se utvrdila i sprovodila zajednička politika prema Kosovu i Metohiji.

Osim komesara Štefana Filea, od stranih zvaničnika inauguraciji su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik RS Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Turske, zamenica ministra spoljnih poslova Italije, ambasadori Indije i Austrije.

Inauguraciji su prisustvovali i bivši predsednici Srbije Milan Milutinović i Boris Tadić. 

Među predstavnicima diplomatskog kora bili su i ambasadori EU, Rusije i Nemačke, Vensan Dežer, Aleksandar Konuzin i Volfram Mas.

Među zvanicama iz zemlje bili su i patrijarh srpski Irinej, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom, premijer Mirko Cvetković, vicepremijer Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i ministar državne uprave Milan Marković.

Na ceremoniju su došli i predstavnici političkih stranaka - predsednik LDP, DSS, URS i JS Čedomir Jovanović, Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić i Dragan Marković Palma.

Inauguraciji su prisustvovali i nadbiskup Stanislav Hočevar kao i predstavnici drugih verskih zajednica i konfesija. Među zvanicama su bili i predstavnici javnog, kulturnog i sporskog života.

Inauguracija je završena kulturno-umetničkim programom koji je izveo ansambl "Gradimir", posle čega je priređen svečani koktel.

Govor predsednika Tomislava Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na inauguraciji da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta i da će pomoći da taj put bude nastavljen, da će u interesu države sarađivati sa svima u svetu, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da, kada je u pitanju politika prema regionu, neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze zajedničku budućnost i da smatra da sve razlike i problemi treba da budu rešavani mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom pre svega.

Nikolić je napomenuo da će štititi Ustav Srbije, poštovati i čuvati teritorijalni integritet države i da će pokušati da objedini sve političke snage u zemlji kako bi se utvrdila i sprovodila zajednička politika prema Kosovu i Metohiji.

Predsednik je naglasio i da će sarađivati sa budućom vladom, ali da će svaku vladu i njen rad nadzirati i kritikovati.

"Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije, neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji. To sam obećao i od toga neću odustati", poručio je Nikolić.

Uz obećanje da će vreme, snagu, znanje i energiju posvetiti razvoju Srbije i blagostanju građana, Nikolić je rekao da je to njegova obaveza i dug prema svim građanima koji teško žive, koji ne vide jasnu perspektivu za sebe i svoju decu i od njega, ali i buduće vlade, očekuju da stanje u zemlji bude promenjeno, a život bolji.

Nikolić je poručio da će zato svaki razgovor sa bilo kojim zvaničnikom iz sveta početi i završiti molbom da njihovi investitori ulože novac u Srbiju, dodajući da je spreman da pomogne da u državi budu obezbeđeni neuporedivo bolji uslovi za one koji imaju novac i koji mogu da zaposle građane.

"Sveobuhvatne reforme počećemo od sebe. Moraćemo da radimo, ali i da štedimo više", rekao je Nikolić i najavio da će troškovi njegovog kabineta, iako ne veliki, biti smanjeni, a da će to morati da urade i ostale institucije i državni organi.

"Pred nama su teška vremena u kojima ćemo većom odgovornošću, marljivošću i jasnim planom pokazati svima da Srbija ima rešenje, potencijala i da hoće i može napred", istakao je predsednik države.

Nikolić se zahvalio prethodnom predsedniku Borisu Tadiću, navodeći da je funkciju predsednika države obavljao u izuzetno teškom periodu.

Posebnu zahvalnost Nikolić je uputio komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, koji prisustvuje inauguraciji, jer je uvek bio uz Srbiju, te dodao da se nada da će tako biti i u budućnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.