Deveta godišnjica izborne pobede DOS-a

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deveta godišnjica izborne pobede DOS-a

Demokratska opozicija Srbije i Vojislav Koštunica, na današnji dan 2000. godine, ostvarili su pobedu na izborima za predsednika SR Jugoslavije, lokalnim i izborima za oba veća savezne Skupštine, čime je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Danas se navršava devet godina od pobede kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije i pobede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << DOS-a na lokalnim i izborima za oba veća Skupštine SR Jugoslavije, čime je okončana trinaestogodišnja vladavina Slobodana Miloševića.

Predsednik DSS-a, Vojislav Košunica, povodom devete godišnjice pobede na izborima za predsednika SRJ, rekao je da su 24. septembra 2000. godine, građani Srbije na izborima osvojili ono što do tada nisu imali - slobodu i demokratiju.

Koštunica je, međutim, ocenio da je slobodna i demokratska Srbija u proteklih devet godina bila izložena pritiscima velikih zapadnih sila da se rasparča srpski državni i nacionalni prostor.

"To je gorko iskustvo koje kao narod moramo da pamtimo, ali moramo zbog toga još jače da se borimo i za naše državne interese i da sačuvamo slobodu i demokratiju", poručio je Koštunica u izjavi Tanjugu.

"Jedan od najtežih udaraca za ovih devet godina podneli su ljudi koji su ostali bez posla, a u zemlji bila je probuđena nada da ćemo krenuti mnogo brže i više napred. To gorko iskustvo obavezuje da se zajedničke snage usmere pre svega na samu Srbiju, na razvoj naše privrede i naše zemlje", rekao je predesednik DSS.

Kandidat DOS-a Vojislav Koštunica je 24. septembra 2000. godine u prvom krugu pobedio tadašnjeg predsednika Socijalističke partije Srbije i višegodišnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavija Slobodana Miloševića.

Posle objavljivanja prvih izbornih rezultata, Milošević je odbio da prizna poraz u prvom krugu i zatražio održavanje drugog izbornog kruga 8. oktobra. Koštunica i DOS, sačinjen od 17 opozicionih stranaka, su to odbili.

Pošto je Savezna izborna komisija, utvrdila da "nijedan kandidat u prvom glasanju nije dobio većinu" i saopštila da će se obaviti drugi krug glasanja, čelnici DOS-a su "pozvali narod Srbije na blokadu svih institucija".

DOS je tada zatražio od Miloševića da do četvrtka, 5. oktobra, u 15 časova, prizna izbornu volju građana i pozvao ih da se toga dana okupe ispred Savezne skupštine u Beogradu.

Dan posle protesta u Beogradu, Milošević se putem televizije obratio građanima Srbije i zvanično priznao poraz na predsedničkim izborima.

Koštunica je 7. oktobra položio predsedničku zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine kao prvi demokratski izabran predsednik SR Jugoslavije.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima, Koštunica je na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. godine osvojio ukupno 2.470.304 glasova, odnosno 50,24 odsto, dok je Milošević dobio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devet godina od poraza Miloševića

Izvor: B92, 24.Sep.2009

Beograd -- Državni činovnici koji su organizovali miting "Kosovo je Srbija" trebalo bi da odgovaraju zbog nasilja koje se tada dogodilo, kaže Slobodan Homen...Nedavna hapšenja pripadnika ultradesničarskih organizacija u Beogradu i najava zabrana svih onih grupacija koje pozivaju na nasilje i ugrožavanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.