Deset godina “noći muzeja”

Izvor: Blic, 09.Maj.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina “noći muzeja”

Jubilarna „Noć muzeja“ 18. maja u Beogradu otvora vrata 60 muzeja, galerija i izložbenih prostora, a po ceni jedne karte posetioce očekuje 115 raznovrsnih i premijernih sadržaja u Beogradu.

- Slavimo jubilej koji je vredan pažnje, jubilej koji vraća entuzijazam i inspiriše na nove početke i nove ideje – kaže Ana Jovanović, osvnivač „Noći muzeja“.

Beograd će 18. maja deseti put biti u znaku dugogodišnjeg slogana manifestacije „Odličan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << provod u muzejima”, a neubičajena šetnja potrajaće te večeri od 18 pa do dva sata iza ponoći.

Premijerno u „Noći muzeja“ Jugoslovenska kinoteka otvara vrata svoje nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici, a posetioce očekuje nezaboravna priča o počecima filma i mnoge ekskluzive, među njima i štap Čarlija Čaplina i originalna kamera braće Limijer iz 1896.

Premijerno će biti otvoren i „muzej na otvorenom“ na Novom groblju, a zainteresovani će uz stručno vođenje imati priliku da se upoznaju sa skulpturama 130 autora svih generacija, obiđu spomenike i saznaju pojedinosti o mnogim velikanima istorije i kulture.

Narodna biblioteka Srbije 18. maja poziva na radnu akciju koja će početi uz podizanje zastave i himnu tačno u 18 sati, a na zlatnu eru radničke klase podsetiće plakati, fotografije, originalne pesme i filmovi... Duh radnih akcija vladaće cele noći u nacionalnoj biblioteci gde će nastupiti i Slađana Milošević sa performansom koji će simbolično prikazati borbu protiv prvih tabua seksualnosti i nesloboda, koju je u ondašnjem društvu uspela da sruši.

Muzej primenjene umetnosti biće idealno mesto za dame jer izlaže čak 100 pari obuće iz 19. i 20. veka, Muzej istorije Jugoslavije podseća na originalni jugoslovenski dizajn, čudesni svet bajki tema je Etnografskog muzeja, dok će se u Vojnom muzeju slušati koračnice, marševi i vojna muzika.

Jubilarna „Noć muzeja“ obeležava i 70 godina od smrti Nikole Tesle, biće među inicijatorima stvaranja prvog evropskog muzeja džeza, pokazaće i postavku brazilske savremene umetnost koja je gostovala u prestižnom Luvru, ali i čudesa nemačke fabrike specijalnih efekata.

Najvernije posetioce i ove godine očekuje dobar provod na tajnoj lokaciji.

Jedna karta za 60 lokacija

Karte su u pretprodaji po ceni od 400 dinara, dok će na dan manifestacije ulaznica koštati 450 dinara. Jedna karta, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na svih 60 lokacija u Beogradu. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na www.nocmuzeja.rs.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Beogradska Noć muzeja: Magični broj 10 i gvozdena vrata otvara

Izvor: NaDlanu.com, 09.Maj.2013

Jubilarna Noć muzeja, 18. maja, otvoriće vrata 60 muzeja, galerija i izložbenih prostora i po ceni jedne karte ponuditi 115 raznovrsnih, kvalitetnih i premijernih sadržaja u Beogradu. Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, po deseti put, okupila je više od 150 institucija koje s ponosom stoje...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.