Danijelson: Impresivno ponašanje Srbije

Izvor: Studio B, 29.Sep.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijelson: Impresivno ponašanje Srbije

Srbija se ponela impresivno tokom migrantske krize i ima velike šanse za otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji do kraja godine, izjavio je Kristijan Danijelson, generalni direktor u Direktoratu Evropske Komisije za proširenje.

"Srbija je ostvarila znatan napredak u teškim pripremama za otvaranje nekoliko poglavlja, a videli smo i napredak u dijalogu sa Prištinom i u reformi pravosuđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koja je ključna za otvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Danijelson, koji dolazi u Beograd radi učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je istakao da sve to čini vrlo verovatnim otvaranje prvih poglavlja do kraja godine.

Evropski zvaničnik kaže da se raduje učesću na Forumu, koji sutra počinje u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i partnerskih NGO, a na kojem će govoriti na panelu posvećenom Berlinskom procesu i procesu proširenja.

"Biće to prilika da se sretnu mnogi ljudi, koji se sa različitih aspekata bave Zapadnim Balkanom i da se čuju nove ideje i procene situacije", uveren je.

On smatra da migrantska kriza neće uticati na proces proširenja i pored tenzija koje je izazvala u regionu, a naročito u trouglu Beograd-Zagreb-Budimpešta.

"To je izazov za sve nas, i za Srbiju i za region, za EU i za zemlje prve linije, kao što su Turska, Liban i Jordan", kazao je Danijelson.

"Reakcija Srbije na situaciju u kojoj se našla kada je veliki broj migranata ušao u nju na putu ka članicama EU bila je impresivna", ocenio je ovaj evropski funkcioner.

On je dodao da će zajednička konferencijia ministara iz EU i sa Zapadnog Balkana, zakazana za 8. oktobar u Luksemburgu, predstavljati priliku za nastavak zajedničkog rada na rešavanju krize.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danijelson: Impresivno ponašanje Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2015

Srbija se ponela impresivno tokom migrantske krize i ima velike šanse za otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji do kraja godine, izjavio je za Tanjug Kristijan Danijelson, generalni direktor u Direktoratu Evropske Komisije za proširenje..."Srbija je ostvarila znatan napredak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Devenport: Poglavlja 32 i 35 ove godine

Izvor: Studio B, 29.Sep.2015

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja 32 i 35 u procesu pridruženja Srbije Evropskoj uniji, moguća su do kraja godine, a poglavlja 23 i 24 trebalo bi da budu na dnevnom redu početkom sledeće, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport... Devenport je u izjavi novinarima podsetio na...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.