Dačić: Ova Vlada je postavila standard za sve buduće

Izvor: Blic, 24.Dec.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ova Vlada je postavila standard za sve buduće

- Ova vlada je samo radila svoj posao, ono što joj je dužnost i zašto je izabrana, i time postavila standard koji će ubuduće morati da slede sve Vlade - izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

On je na otvorenoj sednici Vlade Srbije posvećenoj početku pregovora za članstvo u Evropskoj uniji izjavio da je taj uspeh ostvaren zahvajujući svima u vladi, ali i svim građanima.

- Mi smo svoju prvu i tako značajnu bitku dobili, učinili smo sve da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobijemo, jer ova vlada je formirana da to postigne i svaki član vlade i svaki građanin može biti ponosan na to - rekao je premijer.

Građani koji su birali da bi otvorili vrata Evrope upravo su to i dobili, dodao je Dačić, i istakao da glasovi koje su građani dali prvi put nisu bačeni. On je kazao na tom putu nije bilo lako "jer Srbija u trenutku preuzimanja vlasti pre godinu dana nije imala prijatelje, bila je sama, ponižena i osramoćena".

- Prvi zadatak Vlade je zato bio da učini sve na popravljanju spoljnopolitičke pozicije zemlje, da ukinemo laž prilikom kominiciranja, da kažemo istinu otvoreno i Srbiji i svetu bez obzira na poslednice - naveo je Dačić.

On je istakao da je ova Vlada želela da zaštiti nacionalne interese, da u Srbiji stvori uslove da se normalno živi, i da su jedini način za to bili razgovori "sa onima sa kojima smo do juče ratovali".

- I to smo učinili. Za Srbiju, za našu decu nijedna žrtva ne sme da bude velika i mi smo to učinili - rekao je premijer.

Pregovori startni pišštolj za novu istorijsku ššansu Srbije

Dačić je izjavio da odluka da se 21. januara održi prva međuvladina konferencija sa EU nije kraj, već početak konačnog procesa za punopravno članstvo Srbije u Uniji, a cilj pregovora nije samo članstvo već normalan život građana.

Dačić je rekao da je odluka doneta pre svega zbog uspešne primene Briselskog sporazuma, velikom broju održanih rundi, nebrojenih sastanaka tehničkih grupa u oblasti pravosuđa, policije, telekomunikacija, ali i održanih lokalnih izbora i početku stvaranja ZSO.

Premijer je rekao da su za to zaslužni i Srbi na Kosovu i Metohiji koji su videli da Srbija želi da im pomogne.

Dačić je zahvalio svima koji su učinili napor da se otvore pregovori, posebno prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću sa kojim je učestvovao u pregovorima i prošao težak period. Zahvalio je i pregovaračkom timu, članovima vlade i predsedniku Republike Tomislavu Nikolić i dodao da očekuje da Srbija, civillno društvo i NVO shvate da je ovo startni znak, odnosno startni pištolj za novu istorijsku šansu Srbije.

Odluka Evropskog saveta je, dodao je, i rezultat sprovedenih reformi, kao i spremnosti da se nastavi borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i posvećenosti regionalnom razvoju....

"Ono što je važno jesu i zvanične izjave iz EU da pregavarački okvir ne traži od nas priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, već iznalaženje rešenja za probleme", rekao je Dačić i naglasio da je država na to spremna.

Dačić je primetio i da su pregovori praktično počeli još u septembru skriningom, a da se u februaru očekuju ekspertske grupe za poglavlja 23 i 24.

- Naš plan je da pregovore završimo i ranije u odnosu na neke druge države, a taj optimizam baziramo na oceni EU da možemo da se uskladimo sa evropskim propisima i standardima u roku od tri do pet godina - rekao je Dačić.

On je dodao da je cilj države da se dogovore najbolji uslovi za Srbiju, da svoje specifičnosti zastiti i nadje za sebe najbolje mesto u Evropi.

Status Kosova za Beograd je crvena linija

Odgovarajući na pitanje šta je crvena linija ispod koje njegov kabinet neće ići, premijer je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije nikada nije bila tema o kojoj se razgovaralo, a da to nije ni moguće, jer pet članica EU nije priznalo tu nezavisnost.

- Nikada nije pominjana ta tema niti bi to bila tema o kojoj bi se raspravljalo i to su te crvene linije - precizirao je Dačić, ali i upozorio da put Srbije ka EU i ubuduće neće biti lak i podsetio da je već zakazana nova runda razgovora sa Prištinom i to pre održavanja međuvladine konferencije.

Premijer je naveo i da Srbija po prvi put nema status "lošeg momka".

Govoreći o prvoj međuvladinoj konferenciji, Dačić je objasnio da je to sastanak na kojem će EU izneti svoj pregovarački okvir, njihov papir, a delegacija Srbije, u kojoj će biti on i prvi potrepdednik vlade Aleksandar Vučić i članovi pregovaračkog tima, svoje mišljenje.

Konstituisanje opšština statusno neutralno

Ivica Dačić je rekao da je sasvim normalno da posle lokalnih izbora održanih na Kosovu i Metohiji budu sada konstituisane opštine i naveo da to konstituisanje mora biti statusno neutralno.

Dačić je rekao da je sa EU dogovoreno da se to pitanje u narednih nekoliko dana ponovo razmotri "jer je sada potpuno normalno i logično da posle lokalnih izbora treba da usledi konstituisanje, to konstituisanje, isto tako, po našem shvatanju, a i uopšte po duhu Briselskog sporazuma, jeste statusno neutralno".

On je naveo da ta pitanja sigurno moraju biti razmotrena na način kako je to i predviđeno Briselskim sporazumom i dodao da smo prihvatili dijalog i učestovali u njemu u cilju normalizacije odnosa, a ne u cilju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je podsetio da Priština na svakom mogućem papiru koji postoji želi da istakne svoju nezavisnost, pa je to bio slučaj i sa glasačkim listićima, a problem je nastao i sa zakletvom i izjavom koje treba da potpišu policajci i sudije i tužioci.

To se, dodao je Dačić, događa i sada pri konstituisanju opština, jer postoji želja da na papirima i dokumentima koje opštine imaju budu obeležaj državnosti.

- U svakom slučaju to za nas nije bilo prihvatljivo i imajući u vidu rokove koji postoje, a da ne bismo ušli u probleme koji mogu da izazovu nestabilnost, prihvaćeno je da se o tome razgovara u narednim danima te da se za to pitanje nađe rešenje - rekao je Dačić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Status Kosova za Beograd je crvena linija

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je priznanje nezavisnosti Kosova i Metonije, odnosno pitanje statusa i članstva Kosova u UN, crvena linija za Beograd.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vlada: Postavljen standard za sve buduće vlade

Izvor: Mondo, 24.Dec.2013

Ova vlada je je samo radila svoj posao, ono što joj je dužnost i zašto je izabrana i time postavila standard koji će..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.