Dačić: A što da mi ne vodimo vladu?

Izvor: B92, 27.Jun.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: A što da mi ne vodimo vladu?

Beograd -- Predsednik SPS Ivica Dačića još nije prihvatio ničiju ponudu za formiranje vlade. "Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu", kaže Dačić.

On kaže da je ključni problem kakvu će poziciju u novoj vladi imati koalicija oko SPS-a, da li će je voditi ili samo biti u njoj. "Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, nego smo je primili k znanju, a stranački organi će doneti odluku", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ta odluka biti doneta brzo, jer su poznate sve činjenice.

"Ja sam zatražio da se rukovodstvo SPS-a i druge dve stranke iz koalicije (PUPS i JS) izjasne o vladi bez mog učešća u odlučivanju", rekao je Dačić i dodao da za njega nije najvažnije da li će biti premijer.

Ivica Dačić je tek danas izašao u javnost, posle par dana spekulacija da je prihvatio ponudu SNS da sa njima pravi vladu.

Beogradska štampa uveliko spekulište ne samo o tome da je Dačić "prelomio" da novu vladu pravi sa SNS i URS, već i da DS odlazi u opoziciju. List "Politika" prenosi i raspodelu ministarskih mesta u toj vladi. Prema saznanjima B92 ministarska mesta još nisu podeljena, mada imena koja po štampi kruže jesu imena mogućih budućih ministara.

On je odgovarajući na pitanja novinara da li će prihvatiti ponudu SNS-a da bude predsednik buduće vlade rekao da je formiranje vlade pitanje o kojem se moraju izjasniti što pre, ali da se SPS ne izjašnjava izmedju SNS-a i DS-a, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, nego "izmedju njih i nas".

"Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu", rekao je Dačić i dodao da to ne znači da je prihvatio ponudu SNS-a,

već da je to "ozbiljno pitanje kojim se SPS bavi, jer je zvanična ponuda dobijena pre nekoliko dana".

Upitan da li je od Borisa Tadića tražio da vodi vladu, Dačić je rekao da to ne bi bilo korektno prema Tadiću.

On je, medjutim, dodao da se politički profil Srbije posle drugog kruga predsedničkih izbora izmenio i da su se desile velike tektonske promene na političkoj sceni i da je jasno da ne postoji dvopartijska Srbija.

Lider SPS je primetio da se nijedan političar na njegovom mestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan i prema dosadašnjim koalicionim partnerima, odnosno Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

"Bilo kakve odluke neće biti donete bez znanja naših koalicionih partnera. Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji, sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije", rekao je Dačić.

Đukić Dejanović: Ne zavisi ni sve od SPS

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će konačnu odluku o tome sa kime će socijalisti ući u Vladu doneti stranački organi, dodajući da su pred njenom strankom velike "emotivne i etičke" dileme.

"Nisu to samo dileme prema Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću već, pre svega, prema građanima Srbije", kazala je Đukić Dejanović agenciji Beta.

Ona je rekla da se sada razmatraju dve varijente: nastavak pregovora sa demokratama ili dogovor sa naprednjacima.

"Ipak, ne zavisi ni sve od nas", poručila je Đukić Dejanović.

Potpredsednica SPS kazala je da se na konačnu odluku neće još dugo čekati, ali da se još ne zna tačan datum kada će predsedništvo i najviši stranački organi o tome odlučivati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić želi da vodi novu Vladu Srbije

Izvor: Akter, 27.Jun.2012

"Zašto bismo bili u nečijoj vladi, ako možemo da vodimo vladu", rekao je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić

Nastavak na Akter...

Dačić zatražio danas od Nikolića mandat za formiranje vlade

Izvor: Politika, 27.Jun.2012

Predsedništvo SPS odlučilo da Dačić zatraži danas od predsednika Srbije da mu poveri mandat za formiranje nove vlade rečeno je Tanjugu noćas u SPS-u. U Predsedništvu potvrđeno da će se Nikolić i Dačić sastati danas u 11 nakon čega će se predsednik Srbije obratiti medijima...Kako će izgledati...

Nastavak na Politika...

Zašto da budemo u vladi ako možemo da je vodimo

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2012

BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da je vodi..."Sporna je politička pozicija naše koalicije - hoće li voditi vladu..ili će biti u nečijoj vladi i o tome pričamo od samog početka. Nije tema..ko...

Nastavak na Glas javnosti...

Sve oči uprte u socijaliste

Izvor: RTS, 27.Jun.2012

Zašto da budemo u nečijoj vladi, ako možemo da je vodimo, kaže lider SPS-a Ivica Dačić. Pošteno je da SPS kaže šta je problem, poručuju demokrate. Naprednjaci poručuju demokratama da prihvate poraz. URS: Nismo još odlučili o ulasku u bilo koju Vladu. ..Posle nekoliko dana ćutanja, lider...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.