Crni ponedeljak na beogradskim ulicama

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni ponedeljak na beogradskim ulicama

Do devet časova juče u saobraćajnim nesrećama nastradali dvojica vozača, biciklista i pešak. – Povređeno više od deset ljudi

Četiri osobe su poginule, a više ih je povređeno u saobraćajnim nesrećama koje su se juče dogodile u Beogradu. Udesi su se nizali iz minuta u minut, pa se ovakav crni početak radne nedelje za vozače i pešake odavno ne pamti.

U direktnom sudaru „juga” i „dačije” na Zrenjaninskom putu kod skretanja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kotež poginuo je vozač „juga” Nemanja D. (24), dok je Vesna F. (48) teško povređena i prevezena na odeljenje za reanimaciju Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. Zbog povreda većeg broja organa ona je operisana. Samo desetak minuta kasnije u Zemun Polju u Kurirskoj ulici poginuo je vozač bicikla Tode V. (55) posle sudara sa „golfom”.

Serija saobraćajnih nesreća nastavila se oko devet časova u Zaklopači kada je Dragoslav K. (75) vozilom sleteo sa kolovoza i poginuo. Pretpostavlja se da je pre nesreće imao srčani udar. U Savskoj ulici, nastradao je sugrađanin Jovan M. (82) koji je pokušao da pretrči put.

U sudaru dvotočkaša i putničkog automobila oko 11.30 sati u Ulici Džordža Vašingtona povređen je Nikola B. (25), vozač bicikla. Povređena mu je glava, ali je bio svestan i mogao je da govori. U isto vreme u Slancima je povređen pešak.

Nije prošlo ni sat vremena, a saobraćajna policija je morala na još jedan uviđaj i to u Glavnu ulicu u Zemunu, gde je vozilo udarilo muškarca koji je prelazio ulicu.

Pod točkovima su se juče nažalost našla i deca, pa je u Surčinu u Ulici braće Nikolić povređen učenik trećeg razreda osnovne škole. Mališan je pokušao da pređe kolovoz na autobuskom stajalištu kada je na njega naleteo vozač automobila. Nezgode su se nizale i u Ulici kneza Miloša, na Banjici, u Novom Beogradu gde su vozači padali sa motocikala.

Uticaj vremena, pun mesec i odnos planeta izgleda da imaju svoju ulogu u broju nezgoda koje se dešavaju na našim ulicama.

Prema rečima Žarka Trebješanina, profesora psihologije, povezanost između vremena i saobraćajnih nezgoda može da se uoči, ali ne mora da znači da je ta veza nužna. On objašnjava da se kao uzrok nesreće često pokaže nešto sasvim drugo.

S druge strane, astrolozi tvrde da postoji direktan uticaj punog meseca i kretanja planeta na ljude.

Hodnici Urgentnog centra juče su bili prepuni. Kao na pokretnoj traci stizali su povređeni vozači, pešaci, ali i motociklisti.

Statistički podaci kojima raspolaže Sekretarijat za saobraćaj pokazuju da je od početka ove godine, pa do prošlog utorka poginulo osam vozača dvotočkaša – pet posle pada sa motocikla i troje sa bicikla. Od 2006. do 2008. godine broj motocikala na prestoničkim ulicama uvećao se za gotovo 3.000. Sa 4.700 porastao je na 7.500. Kada se uporedi broj motociklista sa brojem nezgoda koje im se događaju, vidi se da oni predstavljaju najugroženiju kategoriju u saobraćaju.

Tačni podaci o povređenim pešacima još ne postoje, ali je posle jučerašnjeg dana njihov broj sigurno veći, jer je u Vanizelisovoj ulici oko 14 časova povređen pešak, kao i na Mirijevskom vencu kada je autobus zakačio prolaznika.

B. Vasiljević

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crni ponedeljak u Beogradu!

Izvor: Mondo, 09.Jun.2009

Četiri osobe su poginule, a više ih je povređeno u saobraćajnim nesrećama koje su se u popnedeljak dogodile u Beogradu.

Nastavak na Mondo...

Četvoro mrtvih za dva sata!

Izvor: Press, 09.Jun.2009

U četiri saobraćajne nesreće u Beogradu u razmaku od dva sata juče ujutru poginulo četvoro ljudi, jedna osoba teže povređena. U četiri saobraćajne nesreće koje su se juče ujutru u razmaku od dva sata dogodile u Beogradu poginulo je četvoro ljudi, a jedna osoba je teško povređena!. U...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.