CIKLON NEVEN Snežni haos u Hrvatskoj, Zagreb bez grejanja

Izvor: Blic, 06.Feb.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIKLON NEVEN Snežni haos u Hrvatskoj, Zagreb bez grejanja

Ciklon Neven, koja je tokom četvrtka jačao nad zapadnim Sredozemljem, doneo je u Hrvatsku obilan sneg i jak vetar. Obilan sneg koji pada delom Hrvatske, najviše u Lici i Gorskom kotaru, danas stvara brojne probleme, potpuno su zatvoreni pojedini autoputevi i državne puteve.

Sneg sve jače pada u Zagrebu, a zbog kvara na termoelektrani delovi grada ostali su bez grejanja. Normalizacija se očekuje u kasnim popodnevnim satima.

Hrvatski autoklub saopštio je da zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snega nema otvorenog pravca izmedju unutrašnjosti zemlje i Rijeke, a za sav saobraćaj zatvorene su i pojedine deonice autoputa prema Dalmaciji. Obilaznice su otvorene samo za automobile uz obaveznu zimsku opremu. Vozačima se savetuje da

odlože put, ako je to moguće.

Protekle noći najviše snega palo je u Gorskom kotaru i Lici, više od 30 centimetara. Tako je sada u Gospiću visina snega oko 70 centimetara, a u gorskim predelima jak vetar stvara snežne nanose više od 1, 5 metara.

Na području Ogulina je više od 70 centimetara snega, dok se u centralnoj Hrvatskoj ponegde očekuje više od 30 centimetara novog snega. U Zagrebu se očekuje da će napadati 40-tak centimetara snega.

Na većini puteva kroz Liku prekinut je saobraćaj, a tokom noći bez električne energije ostalo je više naselja oko Gosipića. Radovi na otklanjanju kvarova obustavljeni su zbog orkanske bure. Lokalni mediji javljaju da je sneg izazvao kvarove na elektromreži i u Karlovačkoj županiji.

Na riječkom području u prekidu su sve trajektne linije. Meteorlozi su najavili da će snega nošenog burom biti na severnom Jadranu, gde na se upozorava na orkansku buru. U Dalmaciji su verovatni jaki pljuskovi s grmljavinom.

Meteorolozi očekuju da će sneg slabiti ili prestati krajem dana.   Najavljeno pogoršanje vremenskih prilika u većem delu regiona ostvarilo se i za sada najviše problema stvara grđanima Hrvatske koju je zahvatilo snežno nevreme, uz otežano odvijanje saobraćaja širom zemlje.

Meteoalarm je izdao "crveno upozorenje", koje označava izuzetno opasno vreme za gospićku, karlovačku i riječku regiju, a trenutno najvise snega ima u Ogulinu, 55 centimetara, beli pokrivač se uvećava i u Slunju, Delnicama, na Sljemenu, u Karlovcu...

Nešto manje ga ima u Zagrebu, oko pet centimetara, ali to nije zaustavilo zimsku službu da na puteve preko noći pošalje više od 200 vozila čistača.

Snežna oluja zatvorila je deonice gotovo svih autoputeva i delove Jadranske magistrale, mostove i državne puteve, u potpunom je prekidu saobraćaj prema Rijeci, a za kamione s prikolicama i tegljače zatvoreni su granični prelazi Bregana, Pasjak, Rupa, Brod na Kupi i Macelj.

Snažan vetar uzrokovao je i prekid svih trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na riječkom području.

Zbog nastavka obilnijih snežnih padavina u narednih nekoliko dana vozačima se savetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, da se pravovremeno informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, odlože putovanja.

Kada je u pitanju ostatak regiona, Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje zbog intenzivnijih padavina u severozapadnoj Bosni i porasta snežnog pokrivača, kao i obilnih padavina u Hercegovini.

Nakon jučerašnjih i sinoćnih padavina u većem delu Unsko-sanskog kantona sneg stanovnicima stvara ozbiljne poteškoće - mnoga naselja su ostala i bez električne energije, brojne škole ne rade, a kretanje ulicama je otežano kako vozačima, tako i pešacima.

Kako saznaje "Dnevni avaz" najteže je u Bihaću i Cazinu gde sneg sve intenzivnije pada, a zatvoren je i granični prelaz Izačić za sva vozila.

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na severu i u višim planinskim predelima sa snegom i susnežicom.

Snega, kako je i najavljeno, ima i u Sloveniji, najviše na jugoistoku zemlje, međutim situacija je bolja od očekivane, odnosno visina snežnog pokrivača je nešto niža od nivoa koji su juče prognozirali stručnjaci.

U delu zemlje oko Postojine problem pravi gusta magla i pojačan vetar i sneg, pa nadležni pozivaju ljude da bez potrebe ne napuštaju domove, dok u primorskoj oblasti velike teškoće izaziva bura.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sneg stvara probleme u Hrvatskoj, deo Zagreba bez grejanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2015

Obilan sneg koji pada delom Hrvatske, najviše u Lici i Gorskom kotaru, danas stvara brojne probleme, potpuno su zatvoreni pojedini autoputevi i državne ceste...Sneg sve jače pada u Zagrebu, a zbog kvara na termoelektrani delovi grada ostali su bez grejanja. Normalizacija se očekuje u kasnim popodnevnim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.