ČEKA IH SVETLA BUDUĆNOST: Parlament Islanda uskoro o referendumu o članstvu u EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEKA IH "SVETLA BUDUĆNOST": Parlament Islanda uskoro o referendumu o članstvu u EU

Tri islandske stranke dogovorile su se danas, dva meseca nakon izbora, da formiraju koalicionu vladu i saopštile da će parlamentu prepustiti da donese odluku o održavanju referenduma o pridruživanju Evropskoj uniji

Tri islandske stranke dogovorile su se danas, dva meseca nakon izbora, da formiraju koalicionu vladu i saopštile da će parlamentu prepustiti da donese odluku o održavanju referenduma o pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evropskoj uniji, prenosi Rojters. Indenpendistička, Reformska i stranka "Svetla budućnost" zajedno imaju 32 od 63 mesta u parlamentu, što je taman dovoljno za formiranje većinske vlade.

Foto: Reuters

Kako se navodi, lider Indenpendističke stranke Bjarni Benedikson, koja je osvojila 21 mandat trebalo bi da bude novi premijer, dok će predsednik Reformističke stranke Benedikt Johaneson biti ministar finansija. Vlada će prepustiti parlamentu odluku o održavanju referenduma o tome da li da Island obnovi pregovore o članstvo u EU.

Independistička partija se protivi članstvu zemlje u EU, dok reformisti i "Svetla budućnost" podržavaju takav korak.

Foto: Profimedia

- Složili smo se da bi najbolje bilo da se takva stvar rešava zajedno sa parlamentom - rekao je Benedikson.

Prevremeni parlamentarni izbori na Islandu održani su u oktobru 2016. godine jer je premijer Sigmundur David Gunlogson podneo ostavku u aprilu kao prva veća žrtva podataka procurelih preko "Panamskih dokumenata".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Islandu dogovorena koaliciona vlada

Izvor: RTS, 10.Jan.2017

Tri islandske stranke dogovorile su se dva meseca posle izbora, da formiraju koalicionu vladu i saopštile da će parlamentu prepustiti da donese odluku o održavanju referenduma o pridruživanju Evropskoj uniji. . Kako javlja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.